Stopp i tågtrafiken – brinner intill spåret

avAnna Hansson, Jenny Rydberg

Det är stopp i tågtrafiken mellan Laxå och Töreboda. Anledningen är att en brand bröt ut intill spåret under fredagseftermiddagen.

Delar av E20 har också stängts av på grund av branden.

– Vi sitter på ett tåg som är strömlöst och det brinner på både höger och vänster sida om tåget, säger resenären Susanna Hellekant.

Det var under fredagseftermiddagen som skogsbranden bröt ut. Under kvällen var den fortfarande inte under kontroll.

Susanna Hellekant satt på ett strömlöst tåg mellan Laxå och Töreboda under eftermiddagen. Hon berättar att räddningstjänsten arbetade för fullt med branden utanför tåget.

– Vi stannade för att tåget blev strömlöst. Efter en kvart ungefär kom lokföraren som berättade att det brann på banvallen. Han tog en brandsläckare från tåget och började släcka branden, andra passagerare hjälpte också till, berättar Susanna Hellekant.

Till en början fick resenärerna information om att tåget skulle evakueras. De planerna ändrades sedan.

1 av 2
Brand i Laxå vid spår.

Knuffades till nästa station

Ett dieseltåg kom till platsen och knuffade fram tåget till stationen i Laxå.

Susanna Hellekant berättar att resenärerna fick mat och dricka och att stämningen på tåget var lugn trots omständigheterna.

– Jag ser både lågor och rök, men mest rök. Det är mycket rök och det sprider sig fort, sade Susanna Hellekant tidigare under fredagen.

1 av 3 | Foto: Stefan Mattsson
Räddningstjänsten i Finnerödja.

Vid tiotiden på kvällen var det fortfarande stopp på sträckan. Sent under fredagskvällen fanns det ingen prognos för när problemet skulle vara löst.

Händelsen påverkar bland annat tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg och trafiken leds om under fredagskvällen.

Resenärer kan tvingas ta in på hotell

Ett tåg blev stående i Hallsberg utan möjlighet att köra vidare under kvällen. Resenärer uppmanades av SJ att försöka ta sig hem på egen hand om det var möjligt, eftersom det skulle ta tid att ordna ersättningstrafik.

– I värsta fall kan det bli så att de får sova på hotell och då står vi för kostnaden, säger Ronny Hörstrand, vid SJ:s pressjour.

Enligt Ronny Hörstrand ersätter SJ även taxiresor, upp till 15 mil, från Hallsberg.

E20 avstängd

Även E20 har stängts av på grund av branden. Vägen är avstängd från trafikplats Hova i norrgående riktning. I södergående riktning är framkomligheten mycket begränsad.

Branden bröt ut i området där polisen har letat efter knivmördaren Kristofers Kastellanoss, som rymde från Kriminalvårdens transport under torsdagen.

Tipsa | Aftonbladet

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tågtrafik

Laxå

Töreboda

Bränder