Kvinnor grips och utreds efter bilreform

avTT

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Efter den saudiska reformen för kvinnligt bilkörande har många kvinnorättsaktivister gripits. Arkivbild.

Söndagen var en historisk dag för saudiska kvinnor som fick tillåtelse att köra bil.

Några dagar senare utreds en "oanständigt" klädd journalist som rapporterade om reformen – och ett stort antal aktivister har gripits.

När den kvinnliga journalisten rapporterade om att kvinnor efter flera decenniers förbud fick lov att köra bil i Saudiarabien "bröt hon mot regler och instruktioner", enligt landets myndigheter. De anser att hon hade på sig "oanständiga" kläder.

Kvinnan arbetar för ett mediebolag i Förenade arabemiraten och framträdde med en löst sittande sjal över huvudet, iförd en delvis öppen dräkt där man kunde se ett par byxor och en blus som hon bar under den.

Hon lät själv meddela att hon klätt sig anständigt under sin vistelse i Saudiarabien och uppges nu ha lämnat landet.

"Naken kvinna kör bil"

Händelsen har lett till en våg av saudiska meddelanden i sociala medier som driver med de konservativa krafter som gör motstånd mot en fullt påklädd kvinna. De skriver under en arabisk tagg som översätts "Naken kvinna kör bil i Riyadh".

På onsdagen greps också en av Saudiarabiens främsta kvinnorättsaktivister, Hatoon al-Fassi, enligt flera aktivistorganisationer. Fassi är professor vid ett universitetet i huvudstaden Riyadh och har länge drivit frågan om att kvinnor ska ha rätt att köra bil.

Förra veckan, i samband med att hon hämtade ut sitt körkort, meddelade Fassi att hon planerade att börja köra direkt när lagen trädde i kraft på söndagen.

– Det är nästan som om jag skulle ha erkänts som en jämställd medborgare, sade hon till en saudisk dagstidning då.

Nio kvarhållna

Hennes sista aktivitet i sociala medier var i torsdags.

Enligt saudiska myndigheter har 17 aktivister gripits de senaste dagarna, anklagade bland annat för att vara hot mot nationens säkerhet. Nio kvarhålls fortfarande. Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterar om ytterligare fall och beskriver det som stränga kraftåtgärder.

Att kvinnor får köra bil var en relativt liberal reform i Saudiarabien, som har några av världens allra strängaste regleringar vad gäller kvinnors beteende och klädsel.