"Stoppa försäljningen av engångsgrillar"

Foto: Terje Pedersen/TT
Sommarvärmen har inneburit att det på många ställen i Sverige nu inte bara är torrt på ytan utan även nere i marken. Arkivbild.
NYHETER

Brandskyddsföreningen uppmanar handlare att tillfälligt stoppa försäljningen av engångsgrillar. Detta då det råder eldningsförbud i större delarna av Sverige.

På grund av den höga värmen i kombination med avsaknaden av regn har skog och mark runt om i Sverige blivit rejält torr, och risken för brand är hög. Bränder har också startat – och ibland har det varit till följd av en så kallad engångsgrill.

– Det finns en okunskap om riskerna med en engångsgrill och vissa tänker att eftersom de går att köpa så är de ofarliga. Men grillarna blir väldigt heta och kolen kan hålla glöden uppåt ett dygn om inte grillen släcks på ett säkert sätt, säger Björn Björkman, expert Brandskyddsföreningen.

Brandskyddsföreningens uppmaning till handlare som säljer engångsgrillar är därför att antingen stoppa försäljningen eller åtminstone varna och informera.

– Jag tycker att ett stort ansvar ligger hos handlarna. Man har åtminstone ett informationsansvar men istället ser man att reklamanslagen för engångsgrillarna är större och mer synliga än information om risker och att det är eldningsförbud, säger Björn Björkman.

Flera handlare säljer engångsgrillar både i butik och på nätet. Varningstexter eller information om rådande eldningsförbud i större delarna av Sverige lyser dock med sin frånvaro hos alla de största handlarna.

TT har försökt nå flera av de handlare som säljer engångsgrillar utan framgång.