Varnar för engångsgrillar i torrt Sverige

avTT

Foto: Terje Pedersen/TT
Sommarvärmen har inneburit att det på många ställen i Sverige nu inte bara är torrt på ytan utan även nere i marken. Arkivbild.

Brandskyddsföreningen uppmanar handlare att tillfälligt stoppa försäljningen av engångsgrillar. Detta då det råder eldningsförbud i större delarna av Sverige, och att grillarna utgör en brandrisk.

På grund av den höga värmen i kombination med avsaknaden av regn har skog och mark runt om i Sverige blivit rejält torr, och risken för brand är hög. Bränder har också startat – och ibland har det varit till följd av en engångsgrill.

– Det finns en okunskap om riskerna med en engångsgrill och vissa tänker att eftersom de går att köpa så är de ofarliga. Men grillarna blir väldigt heta och kolen kan hålla glöden uppåt ett dygn om inte grillen släcks på ett säkert sätt, säger Björn Björkman vid Brandskyddsföreningen.

Varna och informera

Brandskyddsföreningens uppmaning till handlare som säljer engångsgrillar är därför att antingen stoppa försäljningen eller åtminstone varna och informera.

– Jag tycker att ett stort ansvar ligger hos handlarna. Man har åtminstone ett informationsansvar men istället ser man att reklamanslagen för engångsgrillarna är större och mer synliga än information om risker och att det är eldningsförbud, säger Björn Björkman.

Flera handlare säljer engångsgrillar både i butik och på nätet. Varningstexter eller information om rådande eldningsförbud i större delarna av Sverige lyser dock med sin frånvaro hos flera av de största handlarna.

Överväger försäljningsstopp

Johanna Eurén, presskontakt för livsmedelskedjan Willys, säger dock att det kan bli ett tillfälligt försäljningsstopp.

– Det är något som vi absolut får överväga om de nu går ut med uppmaningen. Vi har tagit fram skyltar med information som Willys butiksmedarbetare har möjlighet att sätta upp vid grillarna.

På Coop är försäljningsstopp inte aktuellt, enligt presschefen Tobias Rydergren.

– Vi har ju sedan i förra veckan tagit fram skyltar till våra butiker där man upplyser om brandfaran, och vissa butiker har tagit bort grillar tillfälligt. Men vi har ingen plan att ha ett nationellt stopp för engångsgrillar, säger han till TT.