Olja från grundstött fartyg har nått land

avTT

Publicerad:
Foto: Kustbevakningen
Olja tas upp till sjöss av Kustbevakningens fartyg.

Den läckta oljan från fraktfartyget Makassar Highway har nått land. Bland annat Kustbevakningen och räddningstjänsten arbetar nu för att kartlägga oljeläckaget och skydda naturen. Hittills har 7 000 liter tagits upp ur vattnet.

På söndagseftermiddagen uppger Joakim Jansson, räddningschef i Västervik, att olja från fartyget har flutit i land i byn Flatvarp på Stora Askö.

– Jag vågar inte svara på hur mycket, det kommer i stråk, säger han till TT.

Enligt ett pressutskick från Kustbevakningen på kvällen ska det röra sig om en "mindre mängd" som nått land.

Jansson säger att räddningstjänsten nu arbetar intensivt för att fånga upp oljan och skydda naturområden.

– Just nu lägger vi ut länsar och fiberdukar för att samla upp oljan. Vår prioritet är att skydda fågelskyddsområden, naturreservat och skyddsvärda vikar, vilket så klart är svårt. Vi försöker minska skadorna så mycket som möjligt.

Kartlägger från luften

Kustbevakningen har upprättat en bas i Flatvarps hamn – som därför spärrats av – och deltar i arbetet på flera fronter.

Främst arbetar man med att ta upp olja ur vattnet – ett mer effektivt och billigt arbete än att ta upp olja som nått land. Hittills har man fått upp 7 000 liter ur vattnet.

Därtill deltar flygplan i övervakningen av läckaget.

– Vi jobbar ihop med Västerviks kommun för att kartlägga var oljan är. Vi har flyg i luften och försöker tillsammans med räddningstjänst och Sjöräddningssällskapet hitta oljan och inleda bekämpande och begränsande åtgärder, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör vid Kustbevakningen, till TT.

Boende i Västerviks och Valdemarsviks kommuner varnas genom ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) om oljeutsläppet. Räddningsledaren på kustbevakningen uppmanar alla att undvika kontakt med olja i vattnet och på land, och räddningstjänsten ber om arbetsro.

– Vi vill inte att folk rör sig ute i området för det kan röra till det för dem som arbetar med att försöka ta upp oljan, säger Joakim Jansson.

Flera deltar

Ett flertal andra instanser deltar i arbetet med att sanera oljan. Räddningstjänsten i området etablerade under söndagen en stab.

– Vi har begärt hit en container från MSB med resurser kring oljeskydd och även plockat ut våra egna resurser. Inriktningen nu är att vi ska försöka skydda vikar och styra oljan så att vi kan plocka upp den till havs, säger Joakim Jansson.

Bland annat Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Trafikverket och räddningstjänsten är delaktiga i arbetet.

Flyter fortfarande

– Vi har vår egen räddningstjänstpersonal inne, vi har försökt etablera båtar sedan har vi vår egen Frivilliga resursgrupp som hjälper oss, säger Joakim Jansson.

Oljan kommer från fraktfartyget Makassar Highway som för en knapp vecka sedan körde på grund och fastnade utanför Lofthammar. Hårda vindar har blåst fartyget av grundet.

Enligt ett pressmeddelande från Kustbevakningen flyter fortfarande fartyget, som nu är förankrat.

Publicerad: