Räddningstjänsten till rökarna: "Att tända en cigg är också en öppen låga"

Publicerad 2018-07-27

Även rökarna kan drabbas av eldningsförbudet – nu går räddningstjänsten ut med varningar.

Att elda med öppen låga är förbjudet under de eldningsförbud som råder i landet och i brandhärjade Dalarna väljer Räddningstjänsten Dala Mitt att hårddra förbudet även för rökare, skriver Dalarnas Tidningar.

– När man tänder en cigg blir det en öppen låga så i praktiken är det också förbjudet, säger Mårten Ribbing, brandingenjör vid Dala Mitt, till tidningen.

”Tänk till en extra gång”

Räddningstjänsten uppmanar alla till att efterleva förbudet, och att inte kasta fimpar omkring sig men säger också till Dalarnas Tidnignar att det inte är det största problemet som de har.

– Vi kommer inte lägga extra resurser på att kontrollera det utan tänk till en extra gång bara, säger Mårten Ribbing till tidningen.

Länsstyrelsen Dalarna gör dock enligt tidningen en annan bedömning och menar på att rökning inte omfattas av eldningsförbudet, men påpekar hur viktigt det är att inte slänga fimpar omkring sig.

Uppmaning även i Skåne

Även på andra håll i landet kommer Räddningstjänsten med uppmaningar till rökarna.

Räddningstjänsten Skåne Nordväst skriver på sin Facebooksida att de får mycket frågor om rökning, i samband med det eldningsförbud som nu gäller.

De skriver att de inte kan förbjuda rökning – men också att de ”vill bestämt uppmana alla som röker att inte fimpa i skog och mark”.

De fortsätter:

”Det ska man givetvis aldrig göra men i synnerhet inte när brandrisken är så extrem! Varför inte ta tillfälligt i akt och sluta? Du gör din kropp en stor tjänst och du sparar pengar”.

I kommentarsfältet får räddningstjänsten positiva tillrop, men även en del kritik då flera personer menar att det inte är så lätt att sluta röka.