Kuppen mot Strängnäs domkyrka

Uppgifter till Aftonbladet: Blodspår kan knytas till misstänkt gärningsman

Av: 

Josefin Silverberg

Erik Melin

Josefine Holmqvist

NYHETER

Polisen letar fortfarande efter gärningsmännen bakom kronkuppen i Strängnäs domkyrka där Karl IX och Kristina den äldres begravningsregalier stals.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan blodspår på montern i kyrkan kopplas till en misstänkt gärningsman.

Polisens teori är att gärningsmännen försvunnit på damcyklar för att sedan byta till vattenskotrar efter den fräcka kuppen i Strängnäs domkyrka.

Föremålen, två kungakronor och riksäpplet från 1611, beskrivs som ovärderliga och den spektakulära stölden kan vara ett beställningsjobb menar polisprofessorn Leif GW Persson.

Enligt Aftonbladets uppgifter har en av gärningsmännen skadat sig under kuppen och lämnat blodspår efter sig på montern i Strängnäs domkyrka där regalierna förvarades.

Det blodet kan enligt Aftonbladets uppgifter knytas till en person vars bostad det gjorts husrannsakan i Åkersberga, i Österåkers kommun norr om Stockholm under kvällen och natten till torsdag. Inga fynd ska dock ha gjorts i den bostaden, enligt Aftonbladets uppgifter.

Fynd har gjorts

Polisen kan inte bekräfta uppgifterna.

– Utredningsarbetet går framåt men jag har inget att tillägga från gårdagen. Vi är fortsatt intresserade av att komma i kontakt med personer som gjort iakttagelser, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson.

Vid lunchtid gick Expressen ut med uppgifter om att fynd gjorts efter stölden vid husrannsakningar i Roslagen, inte heller dessa uppgifter har bekräftats av polisen.

Chefsåklagare Kristian Agneklev bekräftar att teknikerna gjort vissa fynd i området kring kyrkan, men menar att det är för tidigt att lämna ut information om vad man hittat och var.

Han vill heller inte kommentera det faktum att någon person skulle lämnat blodspår efter sig.

– Det är för tidigt att säga om det finns några misstänkta, säger Kristian Agneklev.

I övrigt är chefsåklagaren och polis förtegna om arbetet och händelsen.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kuppen mot Strängnäs domkyrka

LÄS VIDARE

GW om stulna kungakronor: Det är en beställningsstöld

ÄMNEN I ARTIKELN

Kuppen mot Strängnäs domkyrka

Brott

Strängnäs