Nyheter

S öppnar för mer statligt LSS-ansvar

Av: 

TT

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S vill att kommuner inte ska neka assistanstimmar med motiveringen att de inte har råd. Arkivbild
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S vill att kommuner inte ska neka assistanstimmar med motiveringen att de inte har råd. Arkivbild

NYHETER

Kommunerna får inte säga nej till att ge personlig assistans till funktionshindrade med motiveringen att de inte har råd, anser barn- och äldreminister Lena Hallengren (S).

Hon uppger att Socialdemokraterna kan tänka sig att ge staten mer ansvar för personlig assistans.

Regeringen och S är hårt pressade av de senaste årens starka kritik mot regeringens hantering av framför allt personlig assistans för funktionshindrade och den statliga assistansersättningen. Och kritiken fortsätter i takt med att fler fall med barn med stora funktionshinder med nuvarande regler nekas assistans för sådant som sondmatning samt att andning inte räknas som ett grundläggande behov.

Konsekvenserna blir att föräldrarna ofta får ett övermäktigt ansvar.

Inte värdigt

– Det vi möter och ser och får ta del av är inte värdigt. Våra besked är att LSS är en rättighetslagstiftning och att en kommun inte får neka LSS-insatser för att de inte har råd, säger Hallengren till TT.

Hon framhåller att andning och sondmatning måste vara ett grundläggande behov i den nya lag som ska fram. Direkt efter valet vill S ha blocköverskridande samtal om LSS och assistans för att hitta en långsiktig lösning.

– Jag har ju haft samtal, men kommer också direkt efter valet att bjuda in partierna till samtal. Då handlar det om att titta brett på frågan och att inte utesluta något som säkrar en assistans som ger trygghet, säger Hallengren.

Hallengren säger också att hon vill se en lex Nora som ger personer med funktionshinder assistans rätt att ta med sig den när de flyttar från en kommun till en annan. De ska inte låsas fast på en ort, när de fått jobb på en annan till exempel, för att kommunen de flyttar till nekar dem eller inte vill ge samma stöd.

Angripit regeringen

I valrörelsen har flera partier angripit regeringen för hanteringen av assistansfrågan och LSS-lagstiftningen. Lena Hallengren medger att den senaste tidens rapportering oroar, om att kommuner börjat planera särskilda assistansboenden för att till exempel barn inte kan få den assistans de behöver hemma.

– Det som har blivit alltmer uppmärksammat är oron för om barn ska kunna växa upp med sina föräldrar i sitt hem. För oss är det en självklarhet, säger Hallengren.

– Det är bra om det finns boenden där man kan få avlastning, det vore olyckligt om den möjligheten inte fanns. Men det är ju något annat än att inte kunna hantera situationen och erbjuda barn och föräldrar att bo tillsammans.

Hon säger också att hon trodde att en uppmärksammad dom, en positiv dom om sondmatning i Högsta förvaltningsdomstolen, skulle lösa ett stort problem. Men så blev det inte.

– Domen föll ut till fördel för brukaren, men uppenbarligen inte i verkligheten, säger Hallengren.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: