Sju av tio hyresgäster vill förbjuda rökning – i egna hemmet

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

Rökning i lägenhetshus och på balkonger är ständigt en het fråga som väcker känslor bland hyresgäster runt om i landet.

Nu visar en ny undersökning från Hem & Hyra att sju av tio svenskar vill förbjudna rökning i människors egna bostäder.

Enligt nya siffror vill 68 procent av svenska hyresgäster att det ska bli förbjudet att röka i sin egen bostad, det visar Hem & Hyras nya undersökning då 1 000 personer tillfrågats.

Samma tidning gjorde en liknande undersökning för tio år sedan då nästan hälften av de svarande tyckte att de som vill röka inomhus i sin egen bostad ska få göra det.

Siffrorna visar att de som är starkast motståndare till rökning inomhus är de hyresgäster som är under 30 år. I den åldersgruppen är det 84 procent som är för ett förbud.

Det är även fler som nu vill se ett förbud mot att röka på den egna balkongen. Nu ställer sig var tredje hyresgäst positiv till ett sådant förbud – jämfört med var fjärde för nio år sedan.

Foto: Janerik Henriksson/TT / SCANPIX

Färre som röker varje dag

Helen Stjerna, generalsekreterare på A non smoking generation, menar att den attitydförändring som skett gåt att koppla till att rökförbudet på krogar.

– Folk har upptäckt hur skönt det är att slippa rök i sin omgivning. Numera vet man också mer om vilka skador som andrahandsrökning ger, säger hon till Hem & Hyra.

Och samtidigt som allt fler vill förbjuda rökning inomhus är det allt färre som röker. Sedan år 2000 har antalet personer som röker varje dag gått från 19 procent till 11 procent enligt Statistiska centralbyrån.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Rökning

Hem & hyra