Våldtäktsman spårades via mobil – nu döms han

avMalin Nilsson

En sommarkväll i maj steg en 37-årig man på en buss för att förfölja en kvinna och senare våldta henne i ett buskage.

Tack vare gps kunde polisen lokalisera och gripa mannen – bara timmar efter övergreppet.

Nu döms mannen till tre års fängelse.

Natten till den 1 juli våldtogs en kvinna i ett buskage längs riksväg 56, norr om Västerås.

Nu döms en 37-årig man för våldtäkten.

1 av 4 | Foto: Polisen
Kvinnan sprang barfota i från brottsplatsen.

Tog samma buss

Kvinnan ska ha varit på väg hem från en födelsedagsfest när en för henne okänd man gick av nattbussen på samma hållplats. När mannen en stund senare ställde sig i vägen för henne och bad om hennes mobiltelefon, trodde hon att hon var med om ett rån och blev både arg och rädd.

Mannen ville därefter ha sex och tvingade till sig oralsex under dödshot upprepade gånger. När kvinnan till slut lyckades fly stannade en bilförare och körde henne hem till sambon. Mobiltelefonen fick hon aldrig med sig – den försvann tillsammans med mannen efter våldtäkten.

Gärningsmannens fall: mobiltelefonen

Kvinnan orkade själv inte ringa polisen den aktuella kvällen, men kontaktade sina föräldrar som gjorde en polisanmälan.

Tack vare funktionen ”Hitta min iphone” kunde målsägandens pappa lokalisera mobiltelefonen, vilket också ledde till att polisen kunde gripa gärningsmannen bara timmar efter händelsen.

”Högst osannolikt”

Den 37-årige mannen nekar till våldtäkt och hävdar att han fick med mobilen av misstag. Enligt hans utsago träffade han kvinnan på centralen i Köping och tog samma buss för att kunna prata mer med henne. Han menar att eftersom han inte visste var han skulle åka hoppade han av på samma hållplats, där han fick låna hennes mobiltelefon och att de senare hade sex.

Men Västmanlands tingsrätt bedömer berättelsen som märklig och osannolik.

I domen som föll i onsdags skriver de:

”Att målsäganden sedan – fortfarande utan någon verbal kommunikation dem emellan – skulle lägga och sedan ställa sig på knä på grus som innebär att hon får blödande sår på både knän och fötter och utföra oralsex på honom är högst osannolikt. Det är svårt att se att målsäganden skulle ha nått en sådan nivå av upphetsning att hon skulle ignorera detta.”

I onsdags föll domen. 37-åringen döms till tre års fängelse för våldtäkt och grov stöld. Han ska också betala ett skadestånd på 145 630 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Våldtäkt