Regeringen ska klubba Patriotköp

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) informerar i dag oppositionen om det planerade köpet av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot.

Regeringen fattar beslut om köpet på torsdag, uppger Ekot.

En majoritet bland partierna i riksdagen har hittills stått bakom det planerade köpet av Patriot. Vad prislappen i slutändan blir är dock ännu oklart, men det handlar om många miljarder kronor.

Trots stödet från Allianspartierna så har planerna under sommaren mött motstånd från vissa håll i det borgliga ledet.

1 av 2 | Foto: Ryohei Moriya
Det amerikanska luftvärnssystemet Patriot används bland annat av länder som Japan. Arkivbild.

Vill se utökad finansiering

Sverige ska dock beställa fyra eldenheter för ett hemligt antal robotar, där varje robot kostar 40 miljoner kronor, uppger Ekot.

– Det här är en viktig, omfattande och stor affär, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Ekot.

Han informerar i dag oppositionen i riksdagens försvarsutskott.

Liberalerna meddelade för en dryg månad sedan att de drar tillbaka stödet för köpet av det amerikanska luftvärnssystemet. För att gå med på affären vill Liberalernas försvarspolitiske talesperson och försvarsutskottets ordförande Allan Widman se en utökad finansiering.

– När försvarets ekonomi är så skakig vill vi ha garantier för att försvaret kompenseras för den här anskaffningen som nu sker. Och är det så att regeringen kompenserar försvaret, då är vi helt för att man genomför anskaffningen här och nu, säger Widman (L) till TT.

– Medelräckviddsluftvärn är en ny och viktig förmåga för det svenska luftförsvaret.

Stöds av M och C

Tongången återfinns även hos Kristdemokraterna som nu kräver att finansieringen av robotsystemet läggs separat utanför Försvarsmaktens budget.

Därmed är Moderaterna och Centerpartiet de enda partierna inom Alliansblocket som stödjer affären fullt ut. Sverigedemokraterna vill sedan tidigare avbryta köpet av Patriot.

Försvarsutskottets extrainsatta sammanträde inleds klockan 13.00.


Publicerad: