Polisens varning: nu slår båtmotortjuvarna till

Av: 

TT

Publicerad:
Med folktomma hamnar kommer tjuvarna. Nu väntas högsäsong för båtmotorstölder. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Med folktomma hamnar kommer tjuvarna. Nu väntas högsäsong för båtmotorstölder. Arkivbild.

NYHETER

Båtsäsongen går mot sitt slut och nu ser tjuvarna sin chans. Nu varnar polisen och tipsar om hur du ska skydda din båt.

Så fort solen slutat värma så töms även Sveriges hamnar på folk. Det är då internationella ligor slår till, och stjäl allra flest båtmotorer.

– I slutet av sommaren sker det flest båtmotorstölder. Även strax före påsk sker det många stölder. Men nu går vi in i den värsta perioden. Det finns inget som säger att det inte skulle ske även i år, säger Thomas Andersson, regional samordnare för polisens projekt Båtsamverkan väst till Strömstads tidning.

Förklaringen är att många båtar fortfarande ligger kvar i hamnarna, samtidigt som merparten av ägarna har avslutat semestern och återgått till arbete.

– Den här veckan är det fortfarande kvar lite folk, men nästa vecka kommer det vara tomt.

Tjuvarna är främst verksamma i större hamnar som inte är lika lättbevakade och nöjer sig oftast med det som är enklast att stjäla, båtmotorer, i stället för att stjäla hela båtar. Motorerna förs sedan utomlands där de säljs. Men båtägare kan försvåra stölderna för tjuvarna.

– Vi ser att båtsamverkan har en bra effekt, i de områden som har det sker det få stölder. Båtsamverkan innebär att man hjälps åt med att hålla koll på varandras båtar och ser till att folk rör sig i hamnen. Man kan också ha en spårsändare på sin båt som gör att man får ett meddelande om den försvinner från hamnen, säger Thomas Andersson till Strömstads tidning.

Publicerad: