USA välkomnar samtal med talibanerna

avTT

Foto: Cliff Owen/AP/TT
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Afghanska säkerhetsstyrkor stoppar en bil vid en vägspärr i staden Ghazni, där intensiva strider med talibanerna krävt nära 100 civila liv.

USA är redo att stödja en fredsförhandling med talibanerna. Det säger utrikesminister Mike Pompeo efter att den afghanske presidenten utlyst ett tre månader långt eldupphör.

Det är inför offerhögtiden id ad-Adha som den afghanske presidenten Ashraf Ghani tar tillfället i akt och utlyser en vapenvila med talibanrörelsen.

– Vapenvilan kommer att starta i morgon och kommer att fortsätta så länge talibanerna respekterar den, säger Ghani under en tv-sänd ceremoni i Kabul och uppmanar talibanledarna att välkomna afghanernas önskan om en långvarlig fred.

Ska släppa fångar

Källor inom talibanrörelsen svarar att flera ledare accepterar en provisorisk vapenvila på fyra dagar, men att högste ledaren Haibatullah Akhundzada först måste ge sitt godkännande. Talibanerna uppger också i ett uttalande att de kommer att släppa "hundratals fängslade" i samband med högtiden, utan att gå in på några ytterligare detaljer.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo välkomnar eldupphöret och säger att Washington är redo att stödja och främja förhandlingar mellan regeringen och extremistgruppen.

"Det finns inga hinder för samtal. Det är tid för fred", skriver han i ett uttalande.

Intensiva strider

Augusti har präglats av intensiva strider i den strategiskt viktiga staden Ghazni i östra Afghanistan. Minst 150 soldater och 95 civila har mist sina liv i en fem dagar lång belägring av staden. Talibanerna kunde tryckas tillbaka med hjälp av amerikanska styrkor.

Id al-Adha startar officiellt på tisdag och avslutar muslimernas vallfärd till Mecka i Saudiarabien. Högtiden firas till minne av historien om Abrahams villighet att offra sin son på order av Gud och under högtiden offras ett djur. En del av det slaktade djuret skänks till fattiga.