NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Trafikkaos och nazister i Stockholm under lördagen

Av: 

Kerstin Nilsson

Jamshid Jamshidi

NYHETER

Flera demonstrationer pågår under lördagen i centrala Stockholm.

Men i stället för sin planerade marsch genomförde nazistiska NMR:s en stillastående manifestation på Kungsholmstorg i protest mot polisen.

Samtidigt befann sig hundratals antirasistiska demonstranter i närheten.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

Sällan har så många evenemang pågått på en och samma dag i Stockholm.

Nazister, revolutionära kommunister och djurrättsaktivister demonstrerade samtidigt som festivaler, möten, konserter och idrottstävlingar skapade trängsel i stan.

Inledningsvis var stämningen lugn och stabil enligt polisen, som rustat sig till tänderna och kommenderat ut ett stort antal poliser på stadens gator.

Men under eftermiddagen trappades läget upp, mitt i city.

En okänd grupp, klädd i blå regnponchos, bröt sig plötsligt ur Strike Backs demonstration för strejkrätt på Norra Bantorget och tågade uppför Vasagatan, mot Centralen.

En kvinna blev nedriden av en polis till häst, men enligt uppgift verkar hon ha klarat sig utan allvarliga skador. Två poliser ska också ha blivit sprejade med färg och förts till sjukhus.

Vad utbrytargruppen protesterar mot är oklart.

Vid 16-tiden hade polisen tvingat tillbaka demonstranterna till Norra Bantorget.

Enligt uppgift till Aftonbladet deltar omkring 1 200 poliser i lördagens insats och räddningstjänsten har enligt SVT Nyheter samma beredskap som vid president Barack Obamas Stockholmsbesök 2013.

Under fredagskvällen och natten till lördag omhändertog polisen minst sju personer runtom i landet med stöd av utlänningslagen.

– Man gjorde bedömningen att de utgjorde en risk för ordning och säkerhet, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisregion Stockholm till TT på Kungsholmstorg till TT.

Vägrade gå i protest

På Kungsholmen demonstrerade den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR – och platsen var avspärrad av säkerhetsskäl.

Nazisterna hade, med start klockan 13, fått tillåtelse att tåga från Kungsholmstorg, via Norr Mälarstrand, Sankt Eriksgatan och Hantverkargatan tillbaka till Kungsholmstorg.

Men strax efter att NMR ankommit till Kungsholmstorg meddelade företrädare för gruppen att de inte skulle att gå utan i stället genomförde de cirka 200 deltagarna en stillastående demonstration på plats.

Detta i protest mot att de inte tillåtits av polis att gå i Stockholms mer centrala delar, med slutstation Mynttorget intill riksdagen i Gamla stan.

En del av talen överröstades också av musik från Centerns flytande valstuga ute på vattnet, där det pågick ett bröllop.

Några incidenter kring nazisternas demonstration har inte rapporterats.

På Norra Bantorget genomförde organisationen Strike Back en demonstration mot de föreslagna inskränkningarna i strejkrätten.

Begränsad framkomlighet

På Norra Bantorget samlades också Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU, som tågade till Vasaparken, via Torsgatan.

Från Vasaparken till Humlegården gick också en djurrättsmarsch.

Under eftermiddagen och kvällen planerades också en antifascistisk gatufest i stan, som en protest mot NMR:s demonstration.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

LÄS VIDARE

Unik kartläggning: Här är NMR:s inre kärna

ÄMNEN I ARTIKELN

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Stockholm City

Trafik

SL, Storstockholms Lokaltrafik

Nazism