Fartyget i skärgården åkte fel i timmar

Det lastfartyg som gått på grund utanför Västervik befann sig på fel kurs i timmar innan det strandsattes på en grynna i skärgården.

Den styrman som var ansvarig när skeppet gick på grund har gripits misstänkt för sjöfylleri och det finns risk för oljeläckage.

– Det finns en hel del olja ombord så man vill inte att det ska börja röra på sig och så, säger Per-Åke Eriksson, stationschef på Kustbevakningen i Västervik.

Lastfartyget Makassar highway har gått på grund på en grynna mellan Valdemarsvik och Loftahammar norr om Västervik.

Fartyget är 139 meter långt och 23 meter brett och var på väg till Södertälje med 1325 bilar ombord.

– Vi fick larm 07.26 om att ett lastfartyg hade gått på grund. Samtidigt fick Sjöräddningscentralen larm. Man konstaterade mycket riktigt att fartyget gått på grund. En del av skrovet är lite krossat och där har det läckt ut en viss mängd olja, säger Per-Åke Eriksson, stationschef på Kustbevakningen i Västervik.

Under dagen uppgav kustbevakningen att den styrman som hade vakten då man gick på grund har gripits misstänkt för sjöfylleri och att besättningen åkt fel i flera timmar.

Kommunikationsproblem

– Från fartygets sida hävdar man att man har haft problem med sin kommunikation ombord. Man har då velat ta en rutt närmare kusten, annars är det här ingen normal kurs att sätta från norra Öland till Södertälje, säger Per-Åke Eriksson.

– Man har inte gjort en korrigering när man närmat sig kusten utan gått rätt in i kusten. Man har kört på så i ett par timmar innan man korrigerat rutten. När man väl kommer in så kör man på grund.

Under kvällen och morgonen kommer dykare att undersöka båten och man kommer även att dokumentera skadorna med undervattenskameror. Eftersom fartyget är så stort och innehåller mycket olja kan det bli en tidskrävande process att flytta på det.

– När fartyget börjar rulla på en sten eller liknande så blir det väldigt stor kraft och det kan ta skada. Man vet inte hur det ser ut undertill, vi får vänta till dykarna har kollat efter.

”Hela bulben var rätt upp i luften”

Ia Lindberg, 69, som befinner sig på seglarsemester i skärgården såg det stora strandade fartyget när hon seglade förbi under morgonen.

– Vi kom seglandes runt 09.15. Då ser vi något stort och högt sticka upp. Vi blev väldigt nyfikna, vi tänkte att det måste vara nåt fel, det ska inte finnas något sånt stort här, säger Ia Lindberg.

– Hela bulben är rätt upp i luften så man förstår att den gått hårt på grund.

Ia Lindberg och hennes sällskap är på väg längre ut i skärgården och säger att fartyget går att se på långt håll.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN