Åtta av tio i EU vill avskaffa sommartiden

avMalin Wigen

NYHETER

Nu har EU:s medborgare sagt sitt. Enligt en omröstning som arrangerades av EU-kommissionen vill en majoritet av deltagarna slopa sommartiden, skriver tyska Westfalenpost.

Tidigare i augusti höll EU-kommissionen en webbomröstning där de frågade EU:s medborgare om vi ska behålla sommartiden eller inte. Den tyska tidningen Westfalenpost har tagit del av resultat i omröstningen där 4,6 miljoner personer sa sitt. Och en majoritet på mer än 80 procent vill avskaffa tidsomställningen. 

Det var i vintras som EU-parlamentet gav kommissionen uppdraget att utreda framtiden för sommartiden. Som det är nu gäller datum för tidsomställningen fram till 2021. Omröstningen som gjordes är dock inte bindande. 

Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så tycker svenskar

De som lobbar för att ta bort sommartiden menar att den årliga tidsomställningen är skadlig för jordbruket, miljön, sömnen, den psykiska hälsan, trafiksäkerheten, turismen och skiftarbetare. Att det finns flera forskarrapporter som visar att besvären är övergående har inte ändrat uppfattningen.

Det var i Tyskland som omröstningen hade störst intresse, cirka tre miljoner av deltagarna kommer därifrån. Hur många som deltog från Sverige framgår inte men enligt en undersökning som institutet Ipsos har gjort så skulle två av tre svenskar slippa ställa om om klockan.

Därför ställer vi om klockan 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM