Bybor återvänder hem – trots varning för utbrott

NYHETER

Fattiga bybor har inte råd att vara borta

Dussintals indonesiska bybor försökte på söndagen återvända till sina hem längs vulkanen Merapis sluttningar.

Foto: Vulkanen Merapi spyr ur sig rök och lava.

Det skedde trots att myndigheterna beordrat människor att evakuera eftersom vulkanen snart kan få ett utbrott.

På lördagen höjde de indonesiska myndigheterna statusen för Merapi till högsta larmberedskap och tusentals människor uppmanandes att evakuera området. Experter kan dock inte säga om vulkanen kommer att få ett utbrott.

På söndagen vällde tjocka moln och mörk rök ut ur kratern, men det fanns inga synliga tecken på flytande lava.

”Måste ta hand om mjölken”

Desperata fattiga bybor lämnade evakueringscentra och packade in sig i lastbilar dagen efter att myndigheterna beordrat tvångsevakuering av tusentals invånare som bor nära eller längs Merapis bördiga sluttningar.

– Naturligtvis är jag rädd. Men jag måste ta hand om mjölken och klippa gräset, sade Asmo, en äldre man som stod nära en lastbil i byn Purwobinagun.

Vulkanen har mullrat och pyst i över tre veckor på Indonesiens huvudö Java, där Jakarta ligger.

Risk för stort utbrott

Det 2914 meter höga berget började vräka ut lava i början av maj. Forskare har varnat för en tryckkokareffekt som kan innebära att vulkanen plötsligt spyr ut mängder av smält sten och 500-gradiga moln av gas och stoft.

Om ett stort utbrott inträffar kommer ångor med en temperatur på 500 grader Celsius att bolma ut ur berget. Det finns risk för att den 75 meter breda kupol av lava som uppstått i kratern spricker.

Merapi reser sig på Keduslätten i centrala delen av Java. Senast vulkanen hade ett utbrott var 1994. Då omkom 66 personer.