Svenskar först nedför Mount Everest på skidor

NYHETER

Alla svenskar uppges vara välbehållna

1 av 2 | Foto: Martin Letzter och Olof Sundström före åket.

De svenska studenterna Olof Sundström och Martin Letzter blev i på tisdagmorgonen först i världen med att åka skidor ned för Mount Everests fruktade nordsida.

Civilingenjören och äventyraren Tomas Olsson som var med på samma expedition uppges också vara välbehållen.

Sundström och Letzer, båda 25, har varit på väg mot toppen i två månader. Först i jeep från Stockholm och den sista tiden till fots med skidorna i packningen.

I morse nådde de hela vägen upp, och där började det unika med deras bestigning - nedfarten på skidor.

Olof åkte dessutom telemark de 2400 höjdmeterna ner till baslägret där snön slutar.

- Vi är oerhört nöjda med att slutligen ha lyckats ro det här projektet i land, kommenterar Olof Sundström i ett pressmeddelande i dag.

Bara en topp kvar

De senaste månaderna har inte bara varit fysiskt slitsamma för honom och Martin Letzter. Allt extraknäckande som krävts för att finansiera expeditionen har också varit tufft för de två heltidsstudenterna.

Nästa mål för Sundström och Letzter är att ta fler steg mot deras slutgiltiga mål; att bli först i världen att åka skidor ned för The Seven Summits, de högsta bergen på de sju kontinenterna.

Mopunt Everest utgjorde den sjätte toppen i serien. Endast Mount Vinson på Antarktis återstår innan projektet kan räknas som avslutat.

Olsson tog en annan väg

Den tredje svensk som siktade på att ta sig ned för Everest på skidor hade på tisdagen inte hörts av. Men på onsdagsmorgonen ringde Martin Letzter hem till pappa i Stockholm på satellittelefonen.

- De hade åkt två olika vägar. Tomas åkte efter Martin och Olof men allt är okej med honom enligt Martin, säger Adam Letzter till aftonbladet.se på onsdagmorgonen.

Karin Henriksson, Helena Utter