Den fritagne är misstänkt huvudman i knarkhärva

NYHETER

Har tidigare dömts för grovt narkotikabrott

I mars hittade polisen 18 kilo amfetamin i Axel Jörgensens bil.

I dag fritogs han under pågående häktningsförhandling.

Axel Jörgensen, 52, misstänks vara huvudman i en stor knarkhärva.

Nu har rikslarm gått ut efter honom och hans fritagare.

Axel Jörgensen, 52.

Enligt Vestmanlands läns tidning har Jörgensen tillsammans med två västeråsbor gjort smuggelresor till Tyskland. Polisen har varit dem på spåren sedan i november då två av dem, bland annat Jörgensen, greps av holländsk polis. De hade på sig ett stort parti cannabis och råvara för amfetaminframställning.

Enligt kammaråklagare Carl-Johan Norström kom männen undan på grund av ett ”juridiskt formaliafel”, skriver VLT.

Polisen har spanat på männen sedan dess. Tidigare i år förstod man att en ny smugglingsresa var på gång. Polisen följde männens väg genom norra Tyskland och Danmark. Axel Jörgensens bil sattes under bevakning.

Flera personer greps

I mars greps två män och en kvinna söder om Sala. De var då på väg från en lägenhet som Jörgensen misstänks ha haft som lagringsplats. Därefter greps ytterligare två personer. I deras lägenhet hittade man 1,8 kilo amfetamin. Därefter slog man till mot Jörgensen i Stockholm. Polisen fann 18 kilo amfetamin gömt i ett specialpreparerat lönnfack i hans bil.

Två personer har tidigare suttit häktade, misstänkta för inblandning i härvan. Vid dagens fritagning var Jörgensen den ende som fortfarande var frihetsberövad. Misstankarna mot de övriga fem kvartstår.

Axel Jörgensen är tungt kriminellt belastad. Han har vid två tillfällen dömts för grovt narkotikabrott till långa fängelsestraff.

Johanna Melén