Polisman skällde ut skolklass

NYHETER

Nu åtalas han för tjänstefel

En 41-årig polisman i Dalarna skällde ut en hel skolklass sedan hans sons cykel hade blivit stulen.

Nu åtalas han vid Falu tingsrätt för tjänstefel.

Polismannen kom till en skola på polismotorcykel och klädd i polisens skinnställ. Det är en liten skola på landet med fyra klasser och en förskoleklass.

Han parkerade utanför skolbyggnaden och gick in i ett klassrum där undervisning pågick.

Till eleverna sade polismannen att ”jag ska jaga era föräldrar med blåslampa, jag ska stoppa varenda bil, nu är det krig”.

Samma dag hade han beslutat att inleda en förundersökning om stölden av sonens cykel. Därmed gjorde han sig enligt åtalet skyldig till tjänstefel eftersom han var jävig.

Läraren chockad

Dessutom bröt polismannen mot polisförordningen genom att uttala sig som han gjorde till eleverna. Den säger att poliser ska uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning, vara hövliga och hänsynsfulla och iaktta självbehärskning. Ovänlighet och småaktighet ska undvikas står där vidare.

Barnens lärare, som var höggravid, har sagt att polisen uppträdde burdust och var arg och högröstad. Hon blev chockad av händelsen.

Barnen rädda

Skolans rektor har berättat att barnen blev rädda, upprörda och undrande. De hade bland annat frågat rektorn vad en blåslampa är för någonting.

Polismannens uppträdande ödelade en dags undervisning och försämrade märkbart barnens förtroende för polisen. De har varit ängsliga efter händelsen, har rektorn berättat i polisförhör.

Polismyndigheten i Dalarna försökte reparera polisens anseende genom att senare skicka dit två polismän för att berätta hur polisen arbetar.

Tjänstefel av den här arten brukar leda till bötesstraff, enligt chefsåklagare Per Lind vid Riksenheten för polismål i Göteborg.

Ewa Tures/TT