Göran Persson KU-anmäls igen

NYHETER

”Han borde ha ett ansvar för att det blir slut på diskussionen om Danielsson”

Västerås

Oklarheten kring statssekreterare Lars Danielssons kontakter med Katastrofkommissionens ordförande är inget som statsminister Göran Persson vill gå in på.

Men nu kan Persson komma att hamna inför konstitutionsutskottet - ännu en gång.

- Fråga honom (Danielsson). Det är bättre, sade Persson till TT i samband med ett partiarrangemang i Västerås på lördagen.

På fredagen offentliggjorde justitieombudsmannen (JO) ett förhör med Lars Danielsson om hans agerande efter flodvågskatastrofen.

I förhöret får Danielsson, statsministerns närmaste man, frågan om kommissionen skriftligen begärt ett förtydligande om hans telefonsamtal med kabinettssekreterare Hans Dahlgren på UD under annandag jul 2004.

Ändrade sig

Danielsson uppger i förhöret att han fick ett telefonsamtal av kommissionens ordförande Johan Hirschfeldt någon gång efter sommaren 2005.

Men strax innan förhöret blev offentligt på fredagen ringde rättschefen i statsrådsberedningen, Christina Weihe, upp JO med budskapet att Danielsson "vill framföra att han även träffat katastrofkommissionens ordförande i saken".

Persson vill inte lägga någonting i denna nya oklarhet från Danielssons sida:

- Det får vara någon måtta på misstänkliggörandet. Har detta någon väsentlig betydelse i sammanhanget?

TT: Frågan kan vara relevant om Hirschfeldt lämnade över något dokument vid detta möte.

- I så fall kommer väl Johan Hirschfeldt att berätta det, säger Persson.

Fortsatt utredning

JO fortsätter utredningen mot Danielsson och har kallat Hirschfeldt till sig.

Hirschfeldt har meddelat TT att det inte blir några kommentarer före mötet med JO, som även ska höra Dahlgren om telefonkontakterna med Danielsson.

Dahlgren är säker på att han inte talade med Danielsson under annandagen. Danielsson står fast vid sin minnesbild av tre samtal.

Oklarheterna har fått Kerstin Lundgren (c), ledamot i konstitutionsutskottet, att bestämma sig för att KU-anmäla Göran Persson igen.

- Rimligen borde han ha ett ansvar att säkerställa att det nu blir ett slut på den här diskussionen, att det kommer fram korrekta uppgifter som kan vara trovärdiga och fullt ut tillförlitliga vad som har hänt i telefonfrågorna, säger Kerstin Lundgren till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Lars Pedersen/TT