Stockholm – Skräpstaden

NYHETER

Ökning av sopor i parker och på gator

Foto: rolf pettersson
soporna svämmar över Volymerna av sopor i Stockholm ökar för varje år, i Rålamshovsparken exempelvis har soporna femdubblats på fem år. De 10 000 papperskorgar som finns utsatta i stan räcker inte till. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Stockholm - en sophög.

Trots att det städas för 150 miljoner kronor.

- Det spelar ingen roll hur många papperskorgar vi ställer ut. Folk är för slöa för använda dem, säger Lasse Wernström på Stockholm Entreprenad som städar stan.

Foto: magnus wennman
Medborgarplatsen lockar mycket folk – och sopor.

Stan stinker. Fastän den är belamrad med 10 000 papperskorgar som töms upp till tre gånger varje dag. Fastän Stockholms stad lägger fem miljoner skattekronor på kampanjen "Stockholm - ren och vacker".

Renhållningsarbetarna har ändå inte en chans att hinna plocka upp de flera tusen ton sopor som stockholmarna kastar varje år.

- Jag kan varken säga att kampanjen lyckats eller misslyckats. Det här handlar om att få folk att börja ta ansvar. Det kommer ta tid, säger Berit Svedberg, projektledare för kampanjen.

Take away - en bov

- Vi ställer ut fler och större korgar och containrar varje år. Ändå svämmar de över. Volymerna bara ökar. Vi umgås och äter mer och mer utanför hemmet och take away-kulturen ger mängder av engångsförpackningar som fyller korgarna.

Värst i Rålambshov

Värst är parkerna. I Rålambshovsparken har soporna femdubblats på fem år. Värmen lockar ut stockholmarna med fullpackade picknick-korgar. Men när magen är full blir en del för slöa för att ta hand om resterna.

"Det är sorgligt"

- När vi kommer till parkerna på morgonen kan några papperskorgar vara så gott som rena men på gräsmattan bredvid ligger grillar, muggar och burkar. Det är sorgligt, säger Lasse Wernström.

- För ett par år sedan hade vi 700 papperskorgar på Södermalm, nu har vi ställt ut 400 till. Men det spelar ingen roll, folk orkar inte slänga soporna i dem.

10 I TOPP: HÄR ÄR DET SKRÄPIGAST I STOCKHOLM