Reinfeldt - en varulv

NYHETER

Karikatyrer används i (s) egna valarbete

1 av 3 | Foto: GUNNAR SEIJBOLD
s-måltavla Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har utsatts för en smutskastningskampanj av s-ledningen. De har använt sig av karikatyrer där han bland annat framställs som en varulv.

S-ledningen har använt karikatyrer av Fredrik Reinfeldt i sitt interna valarbete.

Moderatledaren framställs där som en varulv som slår sjuka och arbetslösa.

Smutskastningskampanjen mot Fredrik Reinfeldt är större än vad som tidigare varit känt. Förutom förtalsmejlen har flera personer på partihögkvarteret använt karikatyrer av moderatledaren och den borgerliga alliansen i valarbetet.

En av dem är Mats Lindström, mannen bakom förtalsmejlen mot Reinfeldt. Han har bland annat visat karikatyrerna på overhead när han redovisat sina opinionsmätningar.

-Vi har använt dem vid flera olika presentationer som folk har gjort här, säger kommunikationschefen Carina Persson.

-Så här i efterhand kan jag förstå att det inte var särskilt lämpligt.

Visades förra sommaren

Karikatyrerna är beställda av ungdomsförbundet SSU och visades första gången under Almedalsveckan förra sommaren. Sedan använde moderpartiet bilderna vid en ombudsmannakonferens i Gävle i augusti. En av deltagarna, Voitto Visuri på Gävleborgs partidistrikt, skickade dem vidare till partikamraterna i distriktet med en uppmaning om att sprida dem.

Fredrik Reinfeldt befinner sig i Paris och kan inte kommentera karikatyrerna. Men partisekreteraren Sven-Otto Littorin säger:

- Det är osmakligt och visar vilken kultur som råder inom socialdemokratin. Det tyder på en ren desperation över opinionsläget.

I går gjorde Fredrik Reinfeldt en polisanmälan om förtal. Anledningen är att han vill veta om fler personer är inblandade i mejlskandalen.

Den socialdemokratiska partiledningen står fast vid att Mats Lindström har agerat helt på egen hand, men trots det råder krisstämning i partihögkvarteret.

Många mår dåligt

Flera av de 64 personer som arbetar där mår mycket dåligt. Mats Lindström är både respekterad och omtyckt, och när ledningen berättade att det var han som låg bakom mejlen var det många i personalen som brast i gråt.

- De är ledsna för att de har mist en kollega. Sedan är det en ny situation att vara så granskade, med media som ringer hela tiden, säger presschefen Manuel Ferrer.

I går morse höll partikassören Tommy Ohlström ytterligare ett personalmöte.

- Det var en första genomgång av de två möten vi ska ha om regler, arbetssätt och arbetsmetoder, säger han.

I dag bestämmer sig Marita Ulvskog för om hon ska avbryta sin semester för mötenas skull.

Elisabeth Marmorstein