Kändisarna och pappa Pelle målar - till minne av Per, 38

NYHETER

I dag startar insamlingen Famous Hearts

Det är tre år sedan 38-årige Per Petterson dog under en innebandymatch i Göteborg.

Hans hjärta slutade slå och i samma stund lämnades familjen med den stora frågan - varför?

- Hade han vetat mer om riskerna hade det kanske inte behövt hända, säger Pers pappa Pelle Pettersson.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Seglaren och båtkonstruktören Pelle Petterssons son Per avled under en innebandymatch. På initiativ av Pelle Pettersson startar Hjärt- och lungfonden kampanjen Famous hearts.

Per Petterssons svåger, Martin Johansson, ville veta varför så många unga hjärtan stannar och på hans initiativ startar i dag Hjärt-Lungfondens kampanj Famous hearts.

Pers pappa målade en segelbåt

Kändisar har ställt upp och målat blomster- och gratulationskort - som kommer att säljas i butiker över hela landet. Pengarna kommer att gå till forskning och kunskapsspridning.

Bland tecknarna finns också Per Petterssons far, Pelle Pettersson, en av Sveriges mest kända båtkonstruktörer.

- Jag målade det jag kände för mest, en segelbåt med ett hjärta i seglet. Det kändes rätt, säger han till aftonbladet.se.

Om tiden runt Pers död säger han:

- Det var en fruktansvärd chock. Jag och min hustru jobbar dagligen med att försöka leva med det som hände.

Genom Famous Hearts hoppas han att fler ska få kunskap om när plötslig hjärtdöd kan inträffa och om riskerna.

Kunskap kan hindra dödsfall

- Per hade förmodligen inte tränat som han gjorde om han hade vetat att det var farligt, med tanke på att han hade förändringar i hjärtat efter en hjärtmuskelinflammation. Det är sådan kunskap jag önskar att alla någon gång kommer att få tillgång till.

Bland kändisarna som målat till Famous Hearts finns också Hjärt-Lungfondens hedersordförande Prinsessan Christina Fru Magnuson, Lasse Berghagen, Joe Labero, Mikael Persbrandt, Martin Stenmarck, Katarina Ewerlöf och Mi Ridell.

I Sverige dör 8000 personer per år i plötslig hjärtdöd. Framförallt drabbas äldre, men samtidigt är tillståndet också den allra vanligaste orsaken till plötslig död bland barn och ungdomar.

Karin Henriksson