”Bort med alkoholindustrins fula marknadsföring”

NYHETER

Läs chattet med UNF-ordföranden Robert Damberg

Foto: Mikael Hansson
Robert Damberg.

   Robert Damberg säger: Nu är jag här

John Galt säger: Hej Robert. Bör inte gränsen för att köpa alkohol sänkas? Det är väl ändå upp till individen vad man häller i sin kropp? Eller du anser det är statens uppgift?

   Robert Damberg säger: Hej John! Jag tycker inte åldersgränsen ska sänkas. Man kan tycka att det är individens ensak, men faktum är att människors alkoholkonsumtion påverkar fler än bara individen. Dessutom är inte ungdomars kroppar utvecklade för att hantera alkoholen lika bra som hos en vuxen. Mer fulla fjortisar tror jag inte varken du eller jag vill ha. Fler schyssta, nyktra fester istället säger jag!

Joppis säger: Hur har din omgivning reagerat på att du tagit avstånd från alkohol?

   Robert Damberg säger: Det har aldrig varit några större problem. Klart att en del tycker man är konstig, för man bryter ju mot en väldigt stark norm - att dricka alkohol så fort det ska vara festligt. Men det har aldrig varit någon som inte respekterat mitt val. Det är skönt.

Undrande säger: Jag brukar avråda mina vänner från att dricka sprit, vill man inte dricka sprit så kan man ta några öl istället är min åsikt. Hur skall jag få mina vänner att byta till öl istället?

   Robert Damberg säger: Svår fråga för mig som varken dricker det ena eller andra. Du får väl fråga dem varför de vill välja att dricka sprit, och framhålla det du tycker är förträffligt i öl. Själv skulle jag hellre välja nån schysst, alkoholfri juicedrink. De kan man dessutom få med paraply! ;P

Apachez säger: Har Du själv varit berusad vid något tillfälle?

   Robert Damberg säger: Ja. Innan jag blev medlem i UNF hade jag några "fjortis-fyllor" i början på högstadiet.

Daniel7646 säger: Jag gillar verkligen den almanacka som ni har :D , jag skriver in läxor och sånt i den, men du...ungefär hur många personer i 10-17 ålder har problem med alkohol ?

   Robert Damberg säger: Kul att du gillar vår kalender! Jag kan hinta om att vi jobbar för att göra den ÄNNU schysstare framöver. Jag har ingen exakt siffra på hur många ungdomar som har problem med alkohol. Men generellt för befolkningen brukar man räkna med att 10% av alkoholkonsumenterna dricker så mycket så de har gått över gränsen för ett missbruk.

Andylicius säger: Är det inte rätt onödigt att kämpa mot alkohol egentligen. Det finns ju värre problem. HIV i Afrika och fattigdomen i världen till exempel. Borde du inte lägga tid på det?

   Robert Damberg säger: Det man ofta missar är ju att alkohol är kopplat även till t.ex. kvinnomisshandel och HIV-spridning. Många fall av HIV sprids för att folk har oskyddat sex på fyllan t.ex. Dessutom så är alkohol ett utvecklingshinder i t.ex. afrika, där männen i familjerna super upp sin lön istället för att köpa hem mat. Ungefär som det var i SVerige för 100 år sen, när nykterhetsrörelsen startade.

Softis säger: Om någon av dina vänner, som också är nykterister, skulle börja att dricka alkohol hur skulle du reagera då?

   Robert Damberg säger: Det har hänt, och det är ju deras val. Jag skulle aldrig säga upp bekantskapen med en kompis för att han eller hon väljer att dricka alkohol. Däremot skulle jag nog fråga varför han eller hon har valt att börja använda alkohol.

Legalize säger: Vad har du för åsikt om att legalisera cannabis?

   Robert Damberg säger: Jag tycker INTE att cannabis ska legaliseras. Det skulle skicka ut en signal i samhället om att det inte är en så farlig grej det där med hasch, vilket det ju faktiskt är. Att vi har en legal drog (alkohol) gör ju inte att vi ska legalisera fler. Se bara på allt skit som alkoholen för med sig. Mer sånt vill jag allafall slippa.

Gudrun säger: Varför tvingar ofta nykterhetsförbund, precis som vegetarianer och vegar, på folk sina åsikter? Folk borde väl redan veta att det finns en annan väg att gå.

   Robert Damberg säger: Vi tvingar inte på någon våra åsikter, valet att gå med i UNF eller något annat förbund är helt frivilligt. Däremot så är det inte alltid så självklart att det finns ett alternativ, trycket och förväntningarna på att man ska dricka alkohol när det är fest eller på fina middagar skulle jag säga är ganska stort. Jag tror inte så många som dricker alkohol idag skulle göra det om det inte var för den normen och den massiva marknadsföring alkoholindustrin gör för att få oss att tycka att alkohol är nåt fint och glamoröst.

Apachez säger: Vilka kommentarer brukar du få från omgivningen eller tex arbetskamraterna när dom ska ut på krogen nån kväll men att du inte dricker alkohol?

   Robert Damberg säger: De vanligaste från folk som inte känner mig är: Äter du "penicillin?" eller "kör du?". Mina tjejkompisar brukar få frågan om de är gravida.. Skumt att det ska vara en sån konstig grej att man väljer att dricka annat.

patrik säger: Hur tycker du man ska arbeta för och minska alkoholkulturens betydelse i Sverige?

   Robert Damberg säger: Jag tror att ett förbud mot alkoholreklam och sponsring av idrottslag t.ex. vore tokbra. Alkoholindustrin lägger ner ENORMA summor på att få oss att tro att alkohol är ett gudsgivet livselixir, och de lyckas ju uppenbarligen rätt bra om man kikar på hur media framställer alkohol och om man funderar över vad man själv har för bild av det. Så bort med alkoholindustrins fula marknadsföring, och fram för schyssta, nyktra alternativ.

Pyttanh säger: Vad var det som fick dig att avstå från alkohol?

   Robert Damberg säger: Från början så tyckte jag mest att det inte kändes som nåt jag behövde i mitt liv. Men nu är det alltmer av solidaritetsskäl med de som råkar ut för alkoholens baksidor, som t.ex. de 200 000 barn till missbrukare som finns i Sverige idag och allt skit som alkoholindustrin ställer till med tredje världen.

Anonym säger: Hej! Vilken ålder tycker du är rimlig för att få köpa sprit? Är det bra som vi har nu, eller ska den höjas eller sänkas?

   Robert Damberg säger: jag tycker att 20 på krogen och 21 på systemet vore en bra gräns. Då skjuter vi upp folks alkoholdebut, och valet att dricka eller inte blir mer fritt.

bring the booze! säger: En typisk lördagkväll för dig, hur ser den ut?

   Robert Damberg säger: Antingen är jag iväg på nån sjukt rolig kurs eller fest med UNF och kanske hjälper till eller föreläser. Annars kollar jag kanske på nån film med flickvännen eller går ut och dansar till lite schyssta hip-hop-beats med mina polare.

Anonym säger: Jag kan väl ha en viss förståelse för att ni tycker det är fel att supa sig full med de konsekvenser det ibland får... Det jag undrar är hur ni kan tycka det är så fel med vuxna människor som tex dricker vin till maten för att de uppskattar smaken??

   Robert Damberg säger: Problemet är ju att det är väldigt få som BARA dricker ett glas vin till maten för att det är gott. Om det vore den enda formen av alkoholkonsumtion så skulle ju alkoholen inte vara ett problem, men det är ju inte så verkligheten ser ut. Jag väljer att inte använda alkohol alls, för jag ser inte poängen med att göra det och ser poänger med att låta bli. Att jag är nykter påverkar andra.

Apachez säger: Om man själv idag överkonsumerar alkohol eller har en vän som gör det, på vilket sätt kan UNF hjälpa till eller kör UNF endast lobbying kring att förbjuda alkohol ?

   Robert Damberg säger: I UNF vill vi inte förbjuda alkohol, i mitt idealsamhälle är alkoholen överflödig och behöver inte förbjudas, för människor ser ingen poäng med att hinka i sig ett gift. Vi driver ingen behandlingsverksamhet på det viset, men vår vuxenorganisation IOGT-NTO har en hjälptelefon om man själv eller någon i ens omgivning dricker för mycket. Numret dit är 020-808080.

Mackan säger: Hej Robert! Vad har du för råd till unga killar och tjejer som vill välja bort alkoholen?

   Robert Damberg säger: Jag tror att det är lättare att stå emot det grupptryck som finns att dricka alkohol om man är fler. Dessutom har man roligare ihop. Mitt tips är ju att du kikar in på www.unf.se och går med i UNF. Man har grymt kul och träffar andra som tycker som en själv.

   Robert Damberg säger: Nu var det sista frågan, tack allihopa för era roliga frågor!

Vad tycker du?