Snart är kriget här

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett rykte räckte för att tända gnistan i Paris

HÅRDA METODER Här grips en man i kravallernas Clichy-sous-Bois öster om Paris. Polisens brutalitet har enligt de boende förvärrat situationen och provocerat fram mera våld.
Foto: AFP
HÅRDA METODER Här grips en man i kravallernas Clichy-sous-Bois öster om Paris. Polisens brutalitet har enligt de boende förvärrat situationen och provocerat fram mera våld.

Två döda pojkar – och ett rykte.

Det orsakade upplopp i en av Paris förorter.

Och spred sig vidare till förort efter förort.

Bouna Traoré, 15, och Ziad Benna, 17, jagades av polisen. De hetsades att klättra över ett staket till en transformatorstation där de elektrifierades.

Så löd ryktet som gjort att omvärlden i över en veckas tid bevittnat hur ett mini-krig brutit ut i en av Europas huvudstäder. Demonstrerande ungdomsgäng skjuter numera skarpt mot polisen i Paris som började med att använda gummikulor. Butiker plundras och bilar sätts i brand.

Fransmännen och omvärlden är chockade.

Men är det egentligen så konstigt?

Lever sitt eget liv

Låt hundratusentals invandrare (bara i förorten Clichy-sous-Bois där bråken började bor över 20 ?000) flytta in i nedkörda höghusgetton med hög kriminalitet.

Lägg till poliser som inte vågar kliva ur sina patrullbilar, myndigheter som släpper kontrollen och låter områden leva sitt eget liv.

Garnera med dubbelt så hög arbetslöshet som i övriga landet.

Avsluta med diskriminering trots att många av ungdomarna är födda i Frankrike. Känslan av utanförskap, att inte vara lika mycket värd.

Voilà. Ett recept för katastrof.

Jag förstår inte att någon kan bli förvånad över att dessa områden med jämna mellanrum exploderar i våld och missnöje.

Sämst i Europa

De är som att bygga ruckel i världens värsta jordbävningszon och bli överraskad när skiten rasar samman.

Frankrike tillhör de sämsta i Europaklassen på att integrera invandrare. Under 30 år har förortsgettona fått växa fram obehindrat. Inte ens den som bott länge i landet har rätt att rösta.

Den enda myndighetskontakten för många invandrare är polisen. Poliser som jagar dem som inte har id-kort.

Det funkade hjälpligt när många hade åtminstone låglönejobb. Men med en arbetslöshet på 25 procent i vissa förorter finns det grupper som flippar ur.

Se på Ronna

Missnöjet och hatet ligger hela tiden och gror under ytan. Allt som krävs är en incident tillräckligt stor för att tända gnistan.

När spärren släppt är det lätt att den spontana vreden kidnappas av grupper med egna syften. Kriminella eller politiska. Kanske är det det vi ser i Paris.

Kanske borde Europas ledare inse att kampen mot segregation är en av vår tids viktigaste frågor.

Det kan smälla i förorter var som helst i Europa. När som helst.

Se på Södertäljestadsdelen Ronna.

Upploppen i Clichy-sous-Bois dag för dag

Tidigare:

Wolfgang Hansson

Publicerad: