Så tycker ni läsare

NYHETER

Eftersnack: ”Vetenskapsmagasinet” om fågelinfluensan

I kvällens Eftersnack får du chansen att tycka till om ”Vetenskapsmagasinet”, som handlade om fågelinfluensan.

Här kan följa debatten och ge din åsikt.

Sidan uppdateras i takt med att mejlen kommer in.

Nu upphör den här sidan att uppdateras.

/Eftersnacksredaktionen

-----

Haha, nu får ni fan ta och sluta någon gång. 70 st har dött av det på hela jorden? Räkna hur många som dör i Irak varje dag istället, blir nog en mer intressant siffra. Jävla hysteri alltihopa, har ni inget annat att skriva om? Jag säger samma sak som familjen Hedström, det är större chans att vinna 122 miljoner på lotto än att få fågelinfluensen, någon smart mattexpert kan säkert bevisa det med. Ge upp nu och hitta på något roligare att skriva om.

/ vitzippa

-----

Den är oerhört allvarlig. Vi kan inte försvara oss mot (vad vi vet) den minsta och möjligen en intelligent organism som kan mutera sig själv.

/Livrädd

-----

Visst skall man ta det på allvar men lagom är bäst. Det är viktigt att de behövande får influensavaccin först. Lungsjuka, äldre etc.

/mjoverod

-----

Som vanligt är det NI i media som blåser upp allting i skrämmande och feta krigsrubriker, men det klart det säljer ju säkert lite extra lösnummer......Samma visa var det väl egentligen vad det gällde Kroatien Sverige också då man kunde läsa om "skräckarenan" i Zagreb. Det märkliga är ju att så fort det drar ihop sig för ett svenskt lag så är det alltid någon mardrömsarena.

Sen att sverige egentligen redan var klara för VM det kunde man knappt hitta något om! Egentligen betydde ju inte Kroatien-matchen ett skit!

/Faxen

-----

Ni borde skämmas som kan trolla fram hysteri och panik på så kort tid. Dessutom så skulle jag vilja veta var ni har era "källor" för ni hittar väl inte på det hela för att skrämma upp oss rädda människor. Javisst ja ni säljer ju mer tidningar då. OK nu förstår jag. Jag hade nog gjort exakt likadant, ljug och förtal går alltid hem, fortsätt med det.

/Roger Berg, Halmstad

-----

Att beslutsfattarna i Sverige kommer att dömas hårt i ett historiskt perspektiv finns det nog ingen tvekan om. Den bristande inlevelse, empati och verklighetsuppfattning som tar sig uttryck i senfärdighet, arrogans och i vissa fall på gränsen till medveten felinformation är rent ut sagt kriminellt. Lägg därtill att man utfärdat en order från socialstyrelsen om att all information från landstingen ska gå genom socialstyrelsen - om den katastrof man inte kalkylerat med inträffar . . .

/Ej utvald . . .

-----

Hej!

Jag hyser samma, komplexa tankegångar som tntrob men har inte kunnat formulera dem lika teoretiskt och stringent. Min oro kommer sig inte av ett eventuellt hot mot mig själv eller mina närmaste. Oron kommer sig av alla de motsägelsefulla ställningstaganden som experter och myndigheter uttalar. Det får mig att inse att de begriper inte ett smack mer än jag och det här upplever inte jag, att JAG har kompetens att ta ansvar för. Är myndighetssverige ordnat på ett sådant sätt att DE kan ta ansvar för det? Har vi avsatt tillräckligt med skattemedel? Vilken av EXPERTERNA har rätt i denna fråga? Är de lika oense i denna fråga som då det gäller orsakerna bakom den globala uppvärmningen?

Jag inser att jag inte kan utkräva "lugnande" besked från myndigheter och experter. Men som medborgare i ett demokratisk samhälle anser jag det vara min rätt att kräva "klara" besked från dem. Jag ser det inte som en demokratisk rättighet att välja och vraka bland expert- och myndighetsbesked och därefter forma mina egna åsikter. I vissa sammanhang förväntar jag mig att andra, myndigheter och experter, vet bättre än jag. Jag, liksom resten av befolkningen i Sverige, har villigt betalat skatt för att forskningen skulle kunna ge oss, just, klara besked. Ibland kan det klara beskedet vara att, tyvärr, vi vet inte. Då är det bättre att säga det rent ut!

/Renée

-----

Tidigt 90-tal var det "Ebola" med filmer som Outbreak som var det stora hotet. Några år senare följt av "Galnakosjukan" i slutet av 90-talet. Under 2000 var det SARS och nu 2005 är det med stolthet som jag presenterar årets inne-sjuka... Fågelfluensan. Medan HIV alltid kommer vara aktuellt kommer fågelfluensan snart att vara passé.

Jag väntar med spänning på år 2010-2020 sjuk-fluga.

/Dalle

-----

Hej !

Man borde satsa alla offentliga medel som finns att få loss på att forska om fågelinfluensan och ta fram mediciner. Skanal att sverige inte har någon fabrik för att ta fram virus. Klipp alla statliga medel till kultur och sånt skit,

det är viktigare att överleva tycker jag. Borde komma riksdagsbeslut på sånt här i morgon! Självklart blåser

medierna upp sånt här allt som går, men det här ju till. Här finns ju ändå ett reellt hot, till skillnad från falln med galna kosjukan och akrylamid.

En sak som gör mig extra förbannad är att man kan säga ord som "inte ekonomisk försvarbart", jag menar, har länder råd att ordna eurovisionsslagertillställningar, fotbolls-em eller sommar-os så kan man fan eventuellt kasta bort lite pengar på mediciner också. Den dag flunsan slåt till så är man nog glad att vi inte snålade.

Better safe than sorry borde gälla här!

Mvh. Christian, Uppsala

-----

Det hela är ett stort skämt, hur många människor över hela jorlden har dött av influensan? 200 st.

Jag gissar att jag större chans att vinna 122 miljoner på lotto än att få det.

Tidningar o massmedia överhuvudtaget har fan inget vettigt att skriva eller berätta.

Skoj nästan jämt:

/ fam Hedström

-----

Det är bara att inse att detta virus kan bli nästa spanska sjuka. Spanska sjukan var ett muterat fågelvirus. Regeringen måste göra något. Eventuellt börja massutrota fåglarna. Samt snabb börja producera ett vaccin. I Sverige har vi experter. Vad väntar de på. Om det blir ett kritiskt läge och viruset muterar så att den passar människa. Är jag beredd att göra vad som helst för att mina barn ska få ett vaccin. Det är fler än jag som är beredd till det.

M v h

Orolig pappa

-----

Kejsaren är naken...

/Henrik Sporre

-----

Masshysteri, ungefär som vid milleniumskiftet då allt skulle haverera - och vad hände? Inget!

/Pragmatiker'n

-----

Högst överdrivet av pressen!

Pressens representanter visar sig ännu en gång vara okunniga om naturvetenskap, men fullt kapababla att åstadkomma ett drev. Den oinformerade allmänheten reagerar med skräck, jagad av media...

Viruset H5N1 drabbar fåglar, och kan i sällsynta fall spridas från fåglar till människor. Så har skett i ca 200 fall i Asien, och dödligheten är hög för drabbade människor, ca 50% H5N1 är visserligen högst dödlig för infekterade människor, men infektionsrisken är ytterst ringa.

Det verkliga hotet är, att virus i allmänhet kan förändras, och detta mycket snabbt! Det finns redan två misstänkta fall, där en möjlig förändring av H5N1 kanske lyckas sprida sig från människa till människa.

Om ett sådant virus kan överleva, så är vi illa ute.

Man vet i dag att ”Spanska Sjukan” ca 1918 var av H5N1 typ. Dödligheten för ett förändrat virus, som kan spridas från människa till människa, kommer inte att vara ca 50%, snarast 25 %, men det är illa nog.

Att sätta in Tamilflu i detta läge är galenskap. Tamilflu är inget vaccin, det är en medicin, och det underlättar viruset H5N1’s omvandling till ett verkligt farligt virus!

Vi måste inse, att 200 infekterade och bland dessa 100 döda är relativt ointressant. Media gör inte relativa jämförelser. 100 döda av rätt sort är en absolut katastrof!

Men 100 miljoner döda, oavsett sort, är faktiskt en något lite större katastrof...

Media är ute efter att sälja lösnummer. 100 döda är rätt många döda, det kan ingen förneka. Men naturkatastrofer kan dra med sig många döda, de kan ibland räknas i 100.000-tals döda. Ett förändrat H5N1 virus kan döda inte bara 100, utan 100 miljoner människor!

Hur mycket mer är det?

Om vi jämför 1 person med 1 miljon personer, så är det 1.000.000 fler människor. Det är tusen gånger tusen fler människor. Ännu ett sätt att beskriva det är, att med vanligt H5N1 riskerar vi att 8 människor dör i Sverige.

Med ett förändrat H5N1 virus riskerar vi att hela Sveriges befolkning dör.

Media har inte förmått förmedla denna ökade risk till allmänheten. Men journalistutbildningen lägger ingen stor vikt vid skillnaden mellan små och stora katastrofer.

En liten katastrof kan vara en söt katt , som fastnat i ett träd, varvid Brandkåren rycker ut.

En stor katastrof kan vara att vattnet stängts av under två timmar.

Journalister saknar kanske en jordbävningsskala,.men de saknar inte kännedom om lokalsamhället!

/Lars

-----

Ja oh, nu kommer det igen, i brist på riktiga världsnyheter dras det igång något sånt här. Fågelinfluensan (som dödat totalt under ett hundratal globalt) har fått mer mediautrymme än katastrofer såsom jordbävningen i Pakistan och massvälten i Sahel. Enda anledningen till

att dylika uppblåsta "scoopsjukdomar" tas upp i media är att det finns pengar att tjäna och intressen från faktioner som tar stor ekonomisk skada från sjukdomarna (fågelindustrin). Hysterin lär väl gå över när

genomslagskraften i nyheten har blåst förbi och det visat sig vara ett tomt skal av masskommunikativt strunt precis som var fallen med Galna Kosjukan och SAR

/Cheng, Lund

-----

Jag tycker att det hela är uppblåst av er i media, allt för att sälja lösnummer!!!!!

Men törs ni väl inte ta med eller erkänna.

/Kurt.

-----

Jag anser INTE att det är hysteri men däremot ges många motsägelsefulla upplysningar. Ibland ska vi absolut inte oroa oss - nästa stund är det rakt motsatt information som gäller.

Så använd Ditt eget sunda förnuft! &

Ät absolut inte fågelbajs!

Hej Svejs! från Ina.

-----

Hej!

Jag tror både och.....att medierna är bra på att "skrämma" eller blåsa upp för att få en story, och de som kan "tjäna pengar" på andras rädsla, då i form av läkemedel, som kanske inte är nödvändig.

Man kan ju fråga sig: Äter dom själva detta?

Dom som säljer det?

Men å andra sidan tror jag på Bibeln Guds ord.

I Lukas 21:vers 11 står det "citat" skall vara

jordbävningar på en ena orten efter den andra

farosoter och Hungersnöd.

Detta med fågelinfluensan är ju helt klart en farosot. Anser jag och många med mig. Men för att förstå mer av vad jag menar, Bör man även läsa hela kapitel 24 i Matteus Bibelbok.

*Läs Bibeln och SE själva*

Tack för ordet!

/Marianne

-----

Om nu regeringen tycker att det är för dyrt att köpa in Tamiflu så det räcker till hela sveriges befolkning, låt då människor köpa själva om de vill.

Då skulle ju regeringens lager dessutom räcka längre.

Som det är nu skriver inte läkare ut medicinen till folk som inte är släkt/goda vänner alt sjuka i influensan idag.

Vi andra då?

Som inte har dessa kontakter men ändå vill ha en dos hemma för säkerhets skull åtminstonde till sitt barn!

Vi är utlämnade till 5 ggr dyrare och mycket osäkra inköp via internet från andra länder??

Vad händer om nu en pandemi skulle bryta ut och det bara finns medicin till en tiondel av befolkningen?

Jo djungelns lag... eller... skulle du hellre låta någon politiker få medicin än ditt eget barn?

/Jess

-----

Hej!

Jag brukar jaga sjöfågel nu på hösten och jagar främst vigg, knipor och gräsand. Är nu lite osäker till hur jag ska göra, jag undrar hur stor risken är att man blir drabbad av viruset eller kan man jaga på som vanligt och hoppas att just de man skjuter och tar hand om är friska.

M.V.H Andrea

-----

Jag tycker det är otroligt tråkigt att både läkemedelsföretag och media ska tjäna pengar på denna hysteri. Det är ca 110 stycken som insjuknat varav 67 stycken har avlidit i fågelinfluensan. Det kommer aldrig fram om de som dött har kommit in under vård, vilken behandling som getts, om de haft andra sjukdomar med mera. Idag dör fler människor dagligen i trafiken! Den vanliga influensan som kommer varje år dödar också människor men det nämns ej! Kommer fågelinfluensan så kommer den! Det är bara att vänta och se vad framtiden visar. Att oroa upp människor gör inte saken bättre.

//Inte rädd smålänning

-----

Som vanligt "ingen rök utan eld"... Jag anser att det finns all anledning att ta hotet på allra största allvar. Allt som står i mänsklig makt måste omgående sättas igång för att ge hela befolkningen bästa möjliga skydd. Kostnaden är i sammanhanget fullständig ointressant. Räcker inte statskassan till får vi låna upp de miljarder som fattas. Det får inte bli så att bara vissa penningstarka har råd att betala vaccination medan folk i allmänhet får vara utan. När vi snart kan bli utsatta för ett virusangrepp som kan hota våra liv är det regeringens ansvar att omgående sätta till alla erforderliga resurser för att i mästa möjliga mån garantera vår hälsa och säkerhet. -- Det finns inte tid till att dra ärendet i den sedvanliga långbänken.

/Jan-Erik Henriksén, Laxå

-----

Ja den som vill bli smittad kan ju då rulla sig i fågelavföring eller bland döda infekterade fåglar. Rekomenderar alla oroliga att gå in på Krisberedskapsmyndighetens hemsida och läsa deras åsikt om detta "problem".

www.krisberedskapsmyndigheten.se

/Daniel

-----

Hej! När det gäller fågelinfluensa så tror jag det börjar bli hysteri! jag tror så länge man inte är i beröring så tror jag inte det är någon fara! och lite fågelskit det torkar man bort med hett vatten och skurmedel så är nog inte det så farligt! Min mamma sa alltid när vi var små att om ni ser någon död fågel får ni inte röra den och det är sant!!! Annars är det väl bara att hålla andan!!! och vi här i Sverige har ju så fina och moderna slakterier! men det är bra att tullen har hårdkontroll av införsel av djur!!

/Margareta

-----

Äntligen har jag fått ”ändan ur vagnen” och fått till en insändare! Varför måste massmedia alltid haussa upp alla larmrapporter om snart sagt allt? Det gäller såväl cancerframkallande matvaror som nu senast fågelinfluensan. Det är troligare att bli träffad av blixten än att råka ut för influensan. Hur stor del av befolkningen i de drabbade länderna har blivit sjuka egentligen? Runt ett hundratal av flera miljoner eller kanske miljarder människor. Ni skrämmer ju bara upp folk i onödan. Experterna är överens om att en pandemi kommer någon gång även hit, det har den alltid gjort med jämna mellanrum historiskt. Det är dock inte troligt att det just blir fågelinfluensan som dessutom inte smittar från människa till människa (än skall tilläggas). Hur många har så nära direktkontakt med fåglar att de behöver vara oroliga? För min egen del är jag inte ett dugg orolig. Känner mycket mer oro för MRSA-viruset i så fall, det finns redan här i landet på nästan varje sjukhus, kanske inte direkt dödligt, men ändå? Sluta gärna upp med att överdriva i massmedia och presentera lite fakta (och statistik) i stället och försök inte tävla med sensationsveckotidningarna på löpsedlarna, så kanske jag börjar köpa tidningen igen rent av!

/Britt-Marie

-----

Media och företaget Roche tjänar en j*vla massa pengar på detta, klart att folk bunkrar upp med "vaccin" och köper kvällstidningen varje dag då det står på löpsedeln "Fågelinfluensan har hittats i änder i Eskilstuna", "Det är bara en tidsfråga när DU kommer dö", "Fågelinfluensan slaktar människor".

Dödssiffran har inte ens överstigit 100 ännu och hur lever dom i Asien egentligen? Jo, dom bor trångt, dålig hyggien och dålig sjukvård, klart att folk dör då.

Sluta köp tidningen utan läs på internet istället, ladda inte medicinskåpen med Tamiflu<---Säkert helt värdelös, och lev ett normal liv. Ni kan börja oroa er då det står "H1N5 har muterats och kan nu spridas mellan människor"

/Daniel

-----

Rubrikerna gav mig mardrömmar...

Kan berätta att i förrgår natt så drömde jag om en hel svärm med helikoptrar som flög norrut, senare i drömmen så evakuerades alla i bostadsområdet, men jag blev kvar med några människor i en övergiven lägenhet....Knäppt och läskigt!! Innan jag hade gått och lagt mig i lördagskväll så läste jag nyheterna på nätet, och vad handlade det om? Jo,bl a den där stackars anden i Eskilstuna som plötsligt var misstänkt som smitthärd..... Ni journalister är ju experter på att göra en höna av en fjäder, så att säga...=)

Skrattade högt på jobbet idag när jag läste Johan Hakelius krönika idag! Fast vi kanske ska ta det hela på allvar också.....

/Anna-Karin

-----

Självklart är hotet underskattat. Detta är sånt vi människor helt enkelt inte vill veta av, därför blundar man för det. Hur många känner egentligen till hur många offer spanska sjukan tog? jag kan säga så här, den tog fler än första världskriget, men ändå hör och läser man aldrig något om det. Istället för att ta fågelsjukan på allvar, så gör vissa någon form av skämt av det. Fast innerst inne, är vi nog alla rädda för fågelviruset, dock är nog vissa mer än andra. Kommer det utvecklas så att den smittar från människa till människa, tror jag nog det finns stora risker för att det kan bli något i stil med spanska sjukan, kanske värre?

// Adam E

-----

Hej

Värdelösa tidningar i jakt på lösnummerköpare tar till vilka metoder som helst i jakt på kunder,

finns det inga löstuttar att sälja på så kan man ju hitta nån "larmrapport" om att du kan bära på dödlig sjukdom. Visar sig senare att 1 på 1000 000 000 kanske kan ha den om det regnar inne en tisdag. En "epedemi" eller så är inte heller att förakta.

Mvh Stefan Berzén...

-----

Hej!

Jag tror att detta är hysteri?titta på siffrorna om dödade och smittande människor, jämför detta med hur många människor det bor i dessa länder.

/Åsa i Västerås (4 mil från Eskilstuna och var aldrig rädd)

-----

Ren hysteri! 60 döda...hur många dör i cancer.....

Det finns värre saker!

/Susanne

-----

Det var länge sedan jag hörde talas om liknande hysteri!

Att folk kan vara så xxxxx att de går på detta ”nyhets”drev skapat av nyhetsskapande journalister (oj vilket scoop). Man kan ju inte heller utesluta en smart marknadsföring av läkemedelsföretag som säkerligen har haft ett finger eller tre med i detta!

”Tänk, jag såg en död daggmask idag, måste vara ”daggmaskinfluensan ! Jag hörde också att en människa hade dött som ätit av dem, endast 25kg!!”

Skall vi vaccinera oss mot sånt med eller!??

-Svagt att vårt lands civilförsvar inte ingriper mot sådant här skitsnack som skapar oerhörd oro! –Jag kan tänka mej att det finns människor som lätt blir stressade av sådant här och inte har så stor psykisk motståndskraft. -Det är terror, skäms!!

”Domedagen är nära” är ju en gammal företeelse av idioter och andra samhällsomstörtande individer.

/Pewe, en Västeråsare med vettet i behåll

-----

Allting handlar om att kvällstidningarna vill sälja så många tidningar som möjligt. Det mesta som skrivs är överdrifter och spekulationer.

/Svanen

-----

Jag tror att det nog är en överdriven hysteri kring fågelinfluensan liksom med mycket annat. Forskarrapporterna är nog riktiga men att tolka dom på ett korrekt sätt kräver både förhandskunskaper och tid, något som journalistkåren inte alltid är utrustad med. Sedan tror jag att en saklig och objektiv analys av läget inte betraktas som tillräckligt "sexigt" för att sälja lösnummer. Misstänker också att "larmen" i vissa fall kan komma från forskare med anknytning till läkemedelsindustrin som naturligtvis vill sälja sina produkter.

/Skeptiker

-----

Visst finns det nog en anledning att vara rädd. Känns som att experter världen över tror att det kommer att bli nåt stort att detta. Och kommer det så blir det nåt rejält.

/Sulan

-----

Visst har det blivit hysteri, men vem är orsak till det, stora rubriker varje dag senaste veckan.

/Hälsningar Roland J

-----

Jag undrar... Om det är flyttfåglarna som orsakar allt det här,vad händer med boskapet som är ute på fältet, alla de andra djur som är ute i den fria ?! Blir de sjuka också ?!

m.v.h.

joanna

-----

Hej! Jag tror att hysterin är lite överdriven, jag menar hur stor är egentligen chansen att man ska drabbas av den...för den smittar ju inte från människa till människa, så om man inte håller på med fåglar så borde risken att få den vara ganska liten eller obefintlig...till stor del är det median som är orsaken till denna hysteri, om media inte hade gjort en så stor sak av det så hade ingen brytt sig och då hade vi inte haft nån hysteri.

Tack för det och ta hand om er

Angel

-----

Nej! Jag är inte rädd. Med den säkerhet som finns runt våra ägg och kycklingproducenter, så känner jag mig trygg. Dessutom är det inte totalt sett så många som dött i fågelinfluensan trots allt. Det är de som varit i närkontakt som drabbats. Blir det en pandemi, då blir jag kanske orolig. Men det är då det. Varför oroa sig i förtid? Då får man ju lida två gånger. Jag "umgås" med andra småfåglar. Jag kommer att iakta en nogrannare handhygien. Det är allt.

/Antoinetta

-----

Visst är det hysteri ? Hallå hur många har dött, 60 st i hela världen !

Man kan ju nästan tro att det är en stor epedemi som pågår när man lyssnar på nyheterna.

Fåglar dör i Eskilstuna, hjälp det måste vara den farliga fågelepedemin eller......?

Jämför med SARS och vad hände med det. Det var också en epedemi men vad hände med det???

Utifrån antalet döda kan man ställa sig frågn om det verkligen föreligger skäl till ORO.

Mvh Ander Almvist i Saltsjö Duvnäs

-----

Hej!

Att måla upp katastrofscenarier har blivit ett allt vanligare sätt att kommunicera med allmänheten. Visst har vi haft några katastrofer under senare år, men rent historiskt tror jag inte att de utmärker sig särskilt.

I dagens samhälle där vi möts av ett ständigt växande informationsflöde verkar det som att man också måste hitta nya sätt att fånga uppmärksamheten hos den stora massan. Att måla upp katastrofscenarier tycker jag är den senaste trenden!

Vi vet ju att rent teoretiskt kan vad som helst hända. Det handlar i slutändan om riskbedömning genom att svara på två frågor: Hur stor är risken eller sannolikheten att något ska hända? Vad blir konsekvensen om händelsen inträffar? Oftast glöms helhetsbedömningen som kräver svar på bägge dessa frågor. Alltför fokusering på "konsekvensen" av en katastrof leder kanske till en medvetenhet på kortare sikt. Men "uteblivna" katastrofer kan också leda till minskad tilltro hos allmänheten till såväl myndigheter, vetenskapsmän och bakomliggande industri.

Vi borde kanske ibland fråga oss om det är några som håller på att tjäna pengar på folkets oro och panik. Det skulle inte förvåna mig man upptäckte industrilobbyister bakom många av dessa katastrofscenarier

Fredrick Lekarp

Stockholm

-----

Hej! Jag tror att fågelinfluensan faktiskt ska tas med Stort allvar och respekt!

Visst försöker forskarna tysta ner det så mycket som möjligt för att inte skapa panik i onödan!

Men en sak är säker,att även forskare och läkare är lika dödliga som vi och att deras expriment verkligen stämmer i verkligheten att det inte var den farliga typen av fågelviruset som nu fanns osv,,hur vet man säkert det?

Ja, det finns ju något som heter Inkubationstid även för djuren som hos oss människor!

Regeringen vill ju inte bara helt plötsligt bara få fram mer medicin så fort till nästan alla i sverige om detta inte är en stor Fara!

Mvh

Eva Paulsson

-----

Hotet finns för närvarande endast på kvällstidningarnas redaktioner. Beror det på att det frodas så mycket ankor där?

Det är först OM det börjar smitta svårt mellan människor som faran uppstår, men det är också först då man vet hur ett vaccin skall se ut.

Just nu är problemet störst i fattiga länder där fjäderfä är en viktig del av proteintillgången i födan.

/ Johan

-----

Reportaget om fågel influensan och debatten

Hej,

Vi har följt debatten angående fågelinfluensan rätt

noga på senaste tiden. Vad vi får ut av alla

skriverier, tv reportage osv är att många verkar se

mer rök än eld. Hur många länder som den sprids till

är naturligtvis viktigt, men man får inte glömma bort

att det är i Asien som härden finns i och att den har

haft god tid på sig att mutera. Med största

sannolikhet kommer det att hända där först.

Vad gör folk då?

Det kan nog bli rätt otrevligt på sina håll. Att vara

mentalt förberedd och tänkt igenom en överlevnads

strategi är nog sunt, känner vi. En strategi som gör

att man kan gå i ide som björnen och undvika att gå ut

osv. Redan nu börja skola om sitt beteende med att

inte gnugga ögonen när man är ute bland folk, tvätta

häderna så fort man kommer hem osv. De vanliga

beprövade metoderna som alla vet om, men inte alltid

gör. Det kan vara skillnaden som gör att du håller dig

frisk eller ej.

Barnen är en viktig länk i detta. Att de inte hålls

utanför utan även de får lära sig varför det är

viktigt.

Vi bor idag i Malaysien, så detta kanske är mer

aktuellt för oss eftersom länderna runt omkring är

drabbade. Men med vårt moderna sätt att resa kommer

det att gå fort när viruset väl muterat. Det kommer

inte att ha så stor betydelse vart du bor då. Det

gäller att inte bli tagen på sängen.

/M. Ståhlberg

-----

Fågelinfluensan tog ca 60 människors liv i Asien och hur många bor i Asien, det är ett antal miljoner människor som bor där.Så ur det perspektivet så behöver det inte bli värre i Europa än det blev i Asien.

För det första, så vet ingen om det blir en värslds omfattande epedemi.

För det andra så tycker jag att media har sett till att det har blivit en hysteri kring att fågelinfluensan har kommit till Europa och Sverige.

Och för det tredje så vet vi inte om om läkemedlet Tamiflu verkligen har en effekt på fågelinflensan som är på väg till Sverige.Så ur det perspektivet så kan hamsringen av Tamiflu få den konsikvensen att viruset blir resistent mot detta läkemedel.

För det fjärde så borde myndigheterna som har hand om sådana här problem ha förberätt sig tidigare och bättre.Borde ha satt igång en handlingsplan när detta började i Asien.Men i stället så väntar man tills det nästan är här DÅ gör man det man skulle ha gjort för ca två till tre års sen.

/Tom

-----

Fågelinfluensan är en anka! Det dör hundratusentals människor kontinuerligt av en rad mindre sensationella sjukdomar.

/Mvh Börje Qvarfordt

-----

Hej.

Min uppfattning är att det är en hysteri som saknar proportioner och att det är media, tidningar, radio och TV som har skapat hysterin.

Herregud, man hittade döda änder i Eskilstuna ån och skapar krigsrubriker bara för det.

För 8 år sedan hittade jag 5 döda änder i Fyrisån. Men då ansåg man att det är rätt naturligt. Änder dör väl normalt i den miljö dom lever i. Av naturliga orsaker som också kan vara influensa.

Jag hörde ett diskussionsprogram på radions P1. Deltagare var både ornitologer och forskare som var överens om de nästan obefintliga riskerna att människan skall smittas. Och om det sker så måste man vara i kontakt med smittade fåglar på ett mycket konkret och nära sätt. Ändå återkommer reportern hela tiden till att människor har dött och vill på nått sätt förstora riskerna.

Nu har dessutom politiker som vill vinna poäng, börjat skrika.

Jag efterlyser realism och sans i debatten.

/Bert i Falun

-----

Jag bara undrar hur många har dött av fågelinfluensan och hur många dör i trafiken VARJE DAG,lite förnuft i debatten tack

/Peter

-----

Hysteri definitivt!

Det börjar bli löjligt.

Kvällspressen varnar för nya dödliga "pandemier" varje år. Det har de gjort de senaste 10-15 åren.

Jag vet ingen som har dött i någon av dem.

/RH

-----

Överdrivet

Varje år, svälter ihjäl 150 miljoner människor, men ingen som bryr sig om det eller tucker att det är alarmerande,

"fågeninfluensan" har dödat 60 personer i hela världen inom några månader, kan Ni kolla hur det ligger till med Roches aktier???

Visst ska man akta sig, men att vaccinera sig mot en virus som är mutant, är rena hysterism och dumhet.

Ni journalister har en stor ansvar om hur nyheterna presenteras, men efterson "rädsla" saljer, försätter Ni att vara bra försäljare.

Hur är det med självkritik??

/Jorge Vassallo

-----

Fågelinfluensa

En för i synnerhet kvällstidningarna lönsam hysteri. Det betalar sig att piska upp skräckstämningar. Jag vet inte hur många fler än jag som genomskådat lönsamheten i att sprida skräck och rädsla och därför gör som jag: rycker på axlarna och tar det lugnt.

/Kärran

-----

Virus

Klart det är ett hot. Och det är absolut inte överdriven "hysteri" att kräva skydd OM en pandemi skulle uppstå. Vilket är fullt möjligt med tanke på virusets karaktär. Vi MÅSTE ta det på allvar och jobba HÅRT för att få fram en FÄRDIG lösning INNAN det händer. Inte stå handfallna med ursäkten "oj, det muterade sig tidigare än vi trode". Låt inte handlingsplanen fastna vid bordet. För jag vill vara en överlevare!

/Linda

-----

Vi tror inte alls på det. Läkemedels industri håller på att testa någon medicin. Detta hände 90- talet i Finland: Finska läkemedelsindustrin ville testa en levande poliovaccin. Men, det fanns inga frivilliga försökspersoner, därför gick man ut i massmedia att polio hade kommit tillbaka till Finland. Vad hände? Jo, folk stod i kön för att bli vaccinerade. Ingen berättade för de att de var försökskaniner! Det var tyvärr många som förlamades i och med detta!

Någonting liknande håller de på här.

Eller det kan vara så som det var då Svenska myndigheter började prata om Sveriges gigantiska köttberg, då kom GALNA KOSJUKAN. Otroligt, men då köttbergen minskades har inga kor blivit sjuka!

Det kan hända att "fågelberget" har blivit alldeles för stor i Sverige/i övriga världen. Om myndigheter skrämmer människor så slaktar de djuren och på det sättet blir man av med överskottsdjur. Annars vill folk inte döda sina djur!

/Ove & Eine Wiik

-----

Hej!

Själv tycker jag personligen inte att det handlar om att varken över eller underskatta hotbilden, men jag vill se sakliga fakta presenterade där det är möjligt, och olika realistiska scenario för utvecklingen, både de godartade och "worst case". Som det är nu är bilden oklar.

Man kan störa sig på de motsägelsefulla uttalanden/siffror som figurerar i media. och som exempel kan nämnas att det i början av förra vecka enligt experterna var en minimal risk att varianten av H5N1 som smittar från fågel-till-fågel skulle nå Sverige snart, möjligen i vår när flyttfåglar börjar komma hit från kontinenten, samt att det inte är bevisat att flyttfåglar faktiskt kan sprida sjukdomen över stora områden.

Vad har hänt på dessa få dagar då? Jo, medicinskt säkerställda utbrott i Rumänien, Turkiet, Grekland, Ryssland, Kroatien och nu senast i England, allt detta på bara några dagar! Det motsäger direkt experternas prognos, och visar bara hur vilda fåglar (och människor med t ex ank/duvspillning under skosulorna eller insmugglade sällskapsfåglar) rör sig över världen med risk att bära denna smitta med sig. Om takten upprätthålls så har vi kanske snart inte ett enda land som inte har sjukdomen bland vilda fåglar, det kan vilken icke-expert som helst se själv.

Så över till vad vi egentligen ska vara rädda för. Visserligen är situationen med H5N1 spritt bland vildfåglar en väldigt allvarlig situation i sig eftersom det hotar att slå ut stora delar av hela fågelbeståndet på sikt, både det vilda och en hel industri (näringsgrenen som också faktiskt försörjer många människor med dagligt livsmedel). Men det verkar som om många människor tror att det bara är att hålla sig undan från fåglar/matprodukter från fågel så är allt ok. I nuläget är det ju så, men när (inte om) viruset muterar till att smitta från människa-till-människa och bibehåller en hög dödlighet blir situationen en helt annan. Även i diskussionerna kring detta verkar experterna motsäga varandra. Någon sa att risken för en pandemi inte ökar bara för att fågel-till-fågelvarianten av H5N1 sprids, men självklart gör den väl det? För varje chans viruset får att infektera en människa som samtidigt bär på en smittsam människa-till-människa variant av någon annan influensa ökar sannolikheten för en mutation, och det behövs åter ingen expert för att se att några få isolerade fall i byar i Asien är en mindre risk för detta scenario kontra om vi över hela globen har sjuka fåglar som kommer i kontakt med massor med människor dagligen.

I en artikel i DN från förra veckan säger man att Stockholm kan behöva 1800 isolerade vårdplatser om pandemin slår till. Det motsäger direkt deras egen reporters ord längre ner på samma sida, för där påstår denne att en mänsklig variant av influensa som kan smitta och döda en stor del av Sveriges och världens befolkning är det stora hotet. Nyckelorden är "en stor del", och även här svävar experterna/journalister på målet. De som talar om en muterad variant som har en dödlighet på kanske 2,5-5% (jämfört med dagens 50%-iga dödlighet hos människor) tystas ner av myndigheter, forskaren som varnade för 150 miljoner döda över världen fick backa till mer moderata (och greppbara) 5-7 miljoner.

2,5-5% är nog en ganska realistisk siffra, och då handlar det enbart i Sverige om 225.000-450.000 avlidna människor + väsentligt fler smittade, allt under en kort period. Då förslår nog inte 1800 isoleringsplatser inom Stockholms sjukvård långt.

Sen ser en del på problemet som i första hand riktat mot länder med underutvecklad sjukvårdsapparat vilket visserligen kan vara sant. Men faktum är att smittade människor redan idag även har dött på bra vårdinrättningar i Thailand och Indonesien, rika, välbeställda människor. Alltså är en avancerad sjukvård inte synonymt med att detta kommer att drabba oss mindre på något sätt. Vårt moderna samhälle riskerar snarare att bryta samman än mer än på platser i världen där man är van att leva med det man har från dag till dag och inte är lika beroende som vi av fungerande transporter, el, allmän sjukvård, matdistributionkedjan osv. Det moderna samhället råkar mycket lättare i panik, och om folk börjar dö omkring oss av en till synes vanlig förkylning kommer denna panik att lamslå hela samhället. Boken "Pestens Tid" av Stephen King illustrerar på ett kusligt sätt ett sådant händelseförlopp som snart kanske inte bara är fiction.

Läkarna står i princip utan mediciner att få bukt med influensan hos människor när den väl fått fäste, man kan bara försöka behandla symptom, och hittills inte med särskilt god framgång. Allt prat om vaccin som ännu inte finns, och för den delen inte heller kan finnas förrän sjukdomen muterat, dvs efter i bästa fall 6 månader från pandemins start är alltså ganska naivt, Spanska Sjukan svepte över klotet inom den tidsrymden och hann skörda 40 miljoner offer (många av dessa unga, välmående människor, i princip friska på morgonen och döda på kvällen). Tamiflu tycks kunna ha en viss inverkan på risken att bli smittad/effekten av sjukdomen, men faktum är att det också finns en ganska stor chans att inte heller det läkemedlet biter, och vart står vi då? Läkare som säger i TV att man inte ska hamstra Tamiflu svarar samtidigt att dom såklart själva har några doser hemma hos familjen "för säkerhets skull". Vad skickar det ut för signaler?

Kommer en pandemi med relativt hög dödlighet inom den närmaste framtiden står vi nästan försvarslösa, och jag tror politiker och forskare vet detta men sanningen är helt enkelt för obehaglig för att presenteras.

Tack för ordet!

Mvh

tntrob

Vetenskapsmagasinet