Gängslagsmål i Stockholm i dag

NYHETER

Polisen: ”Det är fullt kaos" – pendeltågsresenärer drabbade

Mellan 40 och 50 vänster- respektive högeranhängare drabbade samman i ett stort slagsmål på Norrvikens pendeltågsstation i Sollentuna vid 17-tiden på lördagen.

– Det är fullt kaos där just nu. De har slängt flaskor och krossat rutor på ett tåg, säger Marie-Louise Nilsson på stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Fyra personer har gripits för misshandel och skadegörelse.

– Det som är tråkigt är att vanliga resenärer också drabbas, även om vi i nuläget inte har någon uppgift om att det ska finnas några skadade, säger hon.

Tidigare på dagen var det bråk på flera platser i och utanför Stockholm mellan vänster- och högeranhängare. Vid 13-tiden på dagen höll Sverigedemokraterna ett upptaktsmöte i Alvik i Stockholm, dit en större grupp Afa- och vänsteranhängare också sökte sig.

Omhändertog ett 30-tal

– Därför omhändertog vi ett 30-tal vänsteranhängare och körde i väg dem i bussar för att undvika sammandrabbning, säger Marie-Louise Nilsson.

Men vid 15-tiden var det bråk igen, då i samband med att aktivister demonstrerade mot svensk flyktingpolitik utanför immigrationsverkets lokaler i Märsta.

– Då stoppade vi ett 15-tal högeranhängare från att ta sig dit, och lyckades avstyra värre bråk.

Efter det tycktes situationen ha lugnat ner sig, men inte. Vid 17-tiden small det igen, då vid pendeltågsstationen Norrviken i Sollentuna.

På väg till fest

– Vi tror att ett större antal högeranhängare var på väg med pendeltåget till en plats i norrort där det planeras en fest ikväll, och att Afa-gruppen helt enkelt hann upp dem vid Norrviken, säger Marie-Louise Nilsson.

Grupperingarna ska ha kastat flaskor på varandra och minst ett fönster på pendeltåget har krossats. Slagsmål utbröt på flera platser i tåget samtidigt. Tolv polispatruller skickades till platsen.

Fyra personer greps misstänkta för misshandel och skadegörelse. Ett 30-tal personer bussades efter händelsen iväg från platsen.

Kan man befara att bråket fortsätter under kvällen?

– Ja, det finns en risk för det. Men vi ska göra vad vi kan för att hålla ögonen på de inblandade, säger Marie-Louise Nilsson.

Robert Triches