Hitta ett eget sommartorp

NYHETER

Här är 112 hus du kan köpa nu

Den stora torp-köparhelgen är här.

Därför presenterar

Aftonbladet 112 sommarhus som är till salu.

Låt drömmandet börja.

Foto: DRÖMMEN Många längtar efter en egen sommarstuga. Det här torpet, med bergslagskamin, vedspis och bakugn, ligger i Arboga. Pris: 350 000 kr.

Allt fler drömmer om ett eget sommarhus. Morgonkaffe på förstukvisten och korsordsläsning i hängmattan.

Dessa drömmar kulminerar nu i helgen då tusentals spekulanter åker många mil för att titta på torp. Bland vitsippor och spröjsade fönster kommer vi att stå där och längta, räkna - och sucka.

Men varför vänta tills vi är på plats? Redan här kan Aftonbladet presentera 112 sommarhus som är till salu.

Och den som fastnar för en torp-idyll längs en grusväg i det skimrande sommarlandskapet är långt ifrån ensam. Fyra av tio svenskar säger att de planerar att köpa ett fritidshus, visar en ny undersökning som Nor-dea låtit göra.

De får då sällskap av de 1,3 miljoner landsmän som redan äger ett fritidshus.

De flesta sommarhus-ägarna är äldre personer som, något förvånande, redan bor i glesbygd. Men de yngre torp-spekulanterna blir allt fler, och de är beredda att låna för att ha råd.

Priserna stiger

I genomsnitt kan fritidshusköparen tänka sig att betala max 670 000 kronor för sin sommardröm, visar Nordeas undersökning.

- Vi märker i dag inte av att folk är oroliga för räntehöjningar, utan fritidshus är något som folk köper när de anser sig ha råd att unna sig och familjen lite extra, säger Niclas Strahner på Svensk Fastighetsförmedling.

Enligt honom har det varit en prisökning på fritidshus under hela 2000-talet.

- Det finns inget som tyder på att prisbilden skulle vika nedåt under 2006 även om uppgången blir mer moderat med tanke på räntans uppgång, säger Niclas Stranher.

Kostar året om

Men det är vad mäklarna säger, som köpare måste man vara beredd på både upp- och nedgångar

Och glöm inte att ett sommarhus kostar pengar hela året, om, antingen man är där eller inte.

Olle Castelius