”Vi vill möta folk och deras frågor”

NYHETER

Därför har mamman och 13-åringen berättat om mordnatten

Tillsammans med klasskamraterna hedrade Malin, 13, sin mördade bästis vid Tungelsta skola.

- Hon fick mycket stöd och många kramar, säger hennes mamma.

Foto: FRIDA LENHOLM
KAMRATERNAS FARVÄL Hela Tungelsta skola hedrade i går den mördade 12-åringen med blommor och ljus. Rektorn höll tal och elever grät och kramade varandra. Även kyrkan i Tungelsta hade öppet under eftermiddagen och kvällen.

Malin kom hem från sjukhuset i måndags. Igår deltog hon i skolans minnesstund för den 12-åriga flickan, hennes bästis, som mördades i helgen.

Hela tiden hade hon sin mamma vid sin sida.

Ville själv berätta

- Jag tycker att det är helt otroligt av henne att hon orkat vara med i skolan och i kyrkan och pratat med alla, säger mamman.

Hon berättar att Malin blev upprörd av att en del felaktiga uppgifter publicerades första dagen efter mordet. Då sa Malin att hon själv ville berätta vad som hänt.

"Vara öppen och rak"

-Vi stödde hennes beslut. Det är ändå Malin det handlar om, då får hon välja själv. Hon tycker inte att det är konstigt att folk undrar och frågar.

Familjen bestämde gemensamt att det vore bäst om den rätta versionen kom ut så fort som möjligt.

-Om man skjuter upp det, går man och gruvar på det och då blir allt jobbigare, ju längre det går.

I gårdagens Aftonbladet berättade Malin om mordnatten.

Känns det jobbigt att alla nu vet vem hon är?

- Nej. Vi tycker att man ska vara öppen och rak med vad som hänt. Vi har ingen skuld i det som hänt och speciellt inte Malin. Hon vet att det inte är hennes fel. Varför ska vi då lägga locket på?

- Det är ändå något som vi får gå igenom, alla visste från början ändå vem hon är. Vi vill möta folk och deras frågor, i stället för att de ska gå och tissla och tassla. Sedan kan vi gå vidare.

"Vi försöker förklara"

- Så tycker vi och Malin också. Hon tycker att det är skönt att vardagen kommer i gång så fort som möjligt. Därför ville hon berätta för alla på en gång, säger mamman.

Vad fick ni för reaktioner efter att artikeln publicerats?

-En del säger att de tycker att det är konstigt att hon visar sig i skolan och i kyrkan och att hon pratar med tidningar.

Vad säger ni till dem?

-Vi försöker förklara varför vi gjort det. Och sedan får de förstå det eller inte. Alla människor reagerar olika. Det får var och en avgöra.

Får ett enormt stöd

Stödet från omgivningen har varit enormt - både från kamrater och från människor i resten av Sverige.

Tusentals har skrivit hälsningar på Malins hemsida.

- Det är väl det hon lever på nu. Hon är oerhört glad över att folk bryr sig och är engagerade. Hon känner jättemycket trygghet i det nu, säger mamman.

Alltsedan Malin kom hem har kamraterna strömmat till, med blommor, kort och gosedjur.

- Det är så många som vill visa sitt stöd. Telefonen ringer oavbrutet. Men nu har vi sagt att det måste vara lite lugnt för Malin, för jag ser på hennes ögon att hon och hennes kropp behöver vila.

Fotnot: Malin är ett fingerat namn.

Läs mer:

Tidigare:

Mira Micic