De som drabbas skräms att tiga

NYHETER

Bötning drabbar allt fler

GÖTEBORG

Händelsen med den 14-åriga flicka som fick böta med sex är bara toppen på ett isberg.

Fenomenet med bötning är utbrett - och de drabbade skräms till tystnad.

Foto: SCANPIX
oroad Kommissarie Bertil Claesson, närmast kameran, oroas av att allt fler unga drabbas av så kallad bötning.

-Det är omöjligt att svara på hur stort problemet är. Men det är ett stort mörkertal, säger kommissarie Bertil Claesson i Göteborg.

"Bötning" går till så att en person på egen hand bestämmer att en annan ska betala för något han eller hon gjort, sant eller inte. Ett skäl kan till exempel vara att man påstås ha talat illa om någon.

"Grova brott"

-Men bötning är inget bra ord, det är något ungdomarna kommit på. Det handlar om utpressning och olaga hot-och det är grova brott, säger Bertil Claesson.

Just nu är tre bötningsärenden uppe i rättsprocessen i Göteborg. Men det är få offer som vågar anmäla vad de utsätts för, och de som vågar kan få det ännu tuffare.

Blir allt vanligare

-De drabbade åker på ännu en bötning för att de anmält. Det är snarare regel än undantag och jäkligt allvarligt, säger Claesson.

Enligt Kristiina Andersson på socialjouren har bötning pågått i fyra-fem år.

-Men det har blivit vanligare, och gått över till att handla om pengar. Förr var det mer saker, som mp3-spelare, säger hon.

Rädslan för indrivarna kan få stora konsekvenser.

-Det finns ungdomar som inte vågar gå till skolan, ofta är det stora ligor och förgreningar bakom. Vi har till och med haft en familj som lämnat Göteborg.

Erik Gustafsson