Här börjar en tolv år lång mardröm

Karolina åkte fast för knarksmuggling – nu kommer en bok om hennes liv

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
DÖMD TILL 50 ÅRS FÄNGELSE I THAILAND Karolina Johnsson greps på flygplatsen i Bangkok med 6,8 kilo heroin i bagaget. Hon dömdes till 50 års fängelse, det längsta straff en svensk fått i Thailand. Här med Aftonbladets Richard Aschberg och en thailändsk polis.

Hon kallades ”Diplomatdottern”.

Karolina Johnsson, 41, dömdes till 50 års fängelse för att ha försökt smuggla ut 6,8 kilo heroin från Thailand.

I det ökända fängelset ”Bangkok Hilton” tvingades hon leva som ett djur.

Den 20 augusti, efter tolv år i fängelse, blir hon fri igen – och nu kommer boken om hennes liv.

När hon i augusti åter blir fri är det exakt på dagen tolv år sedan hon greps på flygplatsen i Bangkok, på väg hem till Sverige.

Vid Swiss Airs incheckningsdisk kommer då en thailändsk tullpolis fram till henne.

– Är det här din väska? frågar han allvarligt – och syftar på den stora glänsande metallväskan.

Karolina Johnsson inser att något är fel. Benen viker sig under henne och hon känner att hon börjar förlora kontrollen – hon måste rusa till toaletten.

Hon grips och förs iväg. I ett lönnfack i väskan hittar polisen ett paket. Den ihoptejpade plastpåsen innehåller 6,820 kilo heroin – tre gram räcker för att bli dömd till döden i Thailand.

Säger att hon blev lurad

I boken ”Diplomatdottern”, som ges ut av Norstedts förlag och är skriven av Tina Frennstedt, nyhetschef på Svenska Dagbladet, berättar Karolina Johnsson om de dramatiska och fasansfulla timmarna på flygplatsen – timmar som följdes av år, än mer fasansfulla.

Då, liksom nu, hävdar Karolina att hon blev lurad, att hon blev ombedd att ta väskan till Zürich av en god vän, en afrikan som uppgav sig arbeta med kläder.

Den visan har den thailändska polisen hört många gånger.

Kanske var det så, kanske inte – det ger boken inget svar på. Och i dag har Karolina Johnsson snart avtjänat sitt straff.

Dömd till 50 års fängelse

Efter en rättegång, där hon erkände sig skyldig för att slippa dömas till livstid eller döden, dömdes hon till 50 års fängelse – det längsta straff en svensk någonsin har dömts till i Thailand.

Så småningom får hon sitt straff sänkt av kung Bhumibol – till 43 år, 9 månader och fyra dagar.

De fyra första åren tillbringade hon i kvinnofängelset Lard Yao, i det ökända fängelsekomplexet Klong Prem, även kallat” Bangkok Hilton”. Det är år av förnedring och umbäranden som hon alltid kommer att bära med sig.

Den 18 december 1998 flögs hon hem till Sverige för att avtjäna resten av sitt straff på kvinnofängelset Hinseberg.

När Karolina greps 1994 var hon 29 år. När hon den 20 augusti åter är fri, efter att ha tillbringat det senaste året i ett familjehem på västkusten, är hon 41 år.

Tolv år av sitt liv har hon tillbringat bakom galler.

Tolv förlorade år som hon har försökt fylla med mening genom studier – och genom att engagera sig i andra fångar.

Hon är äntligen snart fri, men lider i dag av grava ätstörningar.

Hennes far, ambassadören Lave Johnsson, som likt resten av familjen helhjärtat stöttat henne under de här åren, får aldrig möta sin dotter i frihet.

Han avled i cancer i juni 2000.

Kerstin Nilsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN