Terroristen blir martyr

NYHETER

Snart kommer efterträdaren

Abu Musab al-Zarqawi var en värre fiende än Usama bin Ladin.

Hans död är en seger för USA.

Men vändpunkten för kriget i Irak?

Knappast.

Foto: Fiende nr 1 I går dödades al-Qaidaledaren Abu Musab al-Zarqawi i Irak. USA bombade det hus där han befann sig och visade sedan upp hans kropp för omvärlden.

Extrem grymhet var hans varumärke.

al-Zarqawi höll personligen i förskäraren när de första västerlänningarna i Irak halshöggs. Efter det kallades han ”den slaktande shejken”.

Han visade en total hänsynslöshet som fick andra härdade terrorister att blekna. Enda sättet att lämna hans organisation var som död. Antingen som självmordsbombare eller avrättad som förrädare. Han var en mytomspunnen man som ständigt gäckade de amerikanska försöken att gripa eller döda honom. Genom att släppa bilden på hans döda kropp vill USA bevisa att de oskadliggjort honom för gott.

Usama bin Ladin rekryterade inte al-Zar­qawi som al-Qaidas ledare i Irak. Snarare var det al-Zarqawi som trängde sig in på banan. Han utnyttjade Irakkriget för att göra sig ett namn.

En försupen ungdomsbrottsling från industristaden Zarqa i Jordanien blev ”hooked” på en extrem form av islam under sina år i fängelse. Han förbjöd andra fångar att läsa något annat än Koranen.

Via två vändor som jihadist i Afghanistan hamnade han i Irak efter att USA attackerat talibanregimen hösten 2001.

Till Irak

Med bin Ladin oskadliggjord i sitt gömställe och al-Qaida sargat var det al-Zarqawi som tog upp stafettpinnen och fortsatte med terrorattackerna mot USA och andra västerländska mål.

Han blev superterroristen. USA:s fiende nummer ett med ett lika stort pris på sitt huvud som bin Ladin: 25 miljoner dollar.

al-Zarqawi slogs inte bara mot USA. Hans uttalade mål var att dra i gång ett inbördeskrig i Irak mellan shiamuslimer och sunnimuslimer.

Etniskt hat

Strategiska självmordsbombningar mot heliga shiamuslimska mål var hans vapen.

Mycket talar för att de två amerikanska F-16-planen som i går förintade huset där al-Zarqawi gömde sig kom för sent. De dödade al-Zarqawi men superterroristen hade redan tänt det etniska hatets brasa. Nu brinner det så våldsamt att elden blir mycket svårsläckt.

När Saddam Hussein släpades ut ur sin håla och visades upp var USA:s förhoppning att motståndskampen skulle kvävas. Vi vet att det i stället blev precis tvärtom.

Får efterträdare

al-Zarqawis död kan få samma effekt.

Även om al-Zarqawi var en gatans man snarare än en ideolog kan han ändå bli en martyr för tusentals muslimska ungdomar i arabvärlden och Europa som radikaliserats av Irakkriget. En inspirationskälla som lockar nya självmordsbombare.

al-Zarqawi får snart en ny om möjligt ännu brutalare efterträdare.

Wolfgang Hansson