Erik Zsiga vs Timbuktu

NYHETER

Läs hela chatt-battlet

Moderator säger: Nu när ni båda är på plats kan vi ta och börja. Jag kommer att dirigera diskussionen något och lägga in läsarinlägg allt eftersom. Här kommer det första, du kanske kan börja Erik?

Kenta säger: Är det inte rättare att säga att den moderata högern är en modefluga?

   Erik Zsiga säger: Hej, Timbuktu! Hade du kul i Lund? Kenta, vaddå högern modefluga? Ja, varför inte?

   Erik Zsiga säger: Jag är ju ingen fan av pophögern. Jag gillar inte slentrianhöger mer än slentrianvänster. Idéer borde vara det som står i fokus.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Tjena Erik, jo det var roligt som fan. Dock lite för full för o diskutera med dej på plats.

Moderator säger: Vad tror du Timbuktu, finns det en högerrörelse inom musiken?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Nja, inte en synlig sådan...Men samtidigt är det nog fler än vad man tror som röstar blått.

Victorious säger: Vad ska man koppla högern med opera eller?

   Erik Zsiga säger: Kul, jag läste din artikel i dag. Du tycker att ni i popvänstern ägnar mer tid åt att göra någonting konstruktivt, medan jag bara gnäller. Det är ju inte jag som gnäller. Det är ju popvänstern. Men Timbuktu är ju en kul kille. Hur kan du vara vänster?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Det roliga är att jag aldrig sagt att jag är vänster. Men eftersom många av mina låtar handlar om humana problem så kategoriseras man som vänster. Men som jag oxå skrev, struntar jag helt i politiska beteckningar, jag vill försöka förändra något.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Faktumet är att högerns politik, i mångt om mycket hade gjort vårt land till ett mycket våldsammare, egoistiskare och kallare samhälle och det vill inte jag.

   Erik Zsiga säger: Vad bra att du inte är vänster, du är kanske inte vänster alltså. Det var ett viktigt påpekande som gör mig glad. Jag håller verkligen med, vänstern borde inte äga begreppen. Särskilt inte som det är de som har gjort världen ondskefull.

Virre säger: Timbuktu, hur skulle musikindustrin se ut utan kapitalismen?

   Erik Zsiga säger: Kapitalismen har tagit miljontals människor ur fattigdom. Vänstern har hela tiden varit emot och gett oss det kalla samhälle Timbuktu inte gillar.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Jag sa inte att jag inte var vänster Erik. Jag kan iaf säja att jag absolut inte är höger!

   Erik Zsiga säger: Är du mittemellan?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Typiskt högerstil att bara häva ur sej nåt sånt, helt ogrundat argument. Förklara dej Erik o droppa dina populistiska snabbmatsargument!!

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Musikindustrin skulle inte vara en industri utan kapitalism – jag, du, Erik, aftonbladet, varenda mänska i den industrialiserade världen lever enligt kapitalismens regler.

   Erik Zsiga säger: Kapitalismen har tagit miljontals ur fattigdom. Vänstern motsätter sig detta benhårt. Det stoppar ännu fler att ta sig bort från misär, ofrihet och fattigdom. Kan det vara enklare?

mackan säger: The Ark är väl pophöger då Ola Salo är erkänd folkpartist

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Kan du vara mer trångsynt Erik. Du menar att kolonialisationen som tagit västvärlden ur fattigdom är något gott!! Jag motsätter mej metoder som gör att vissa tjänar på andras misär. Vänster gör väl detsamma. Men detta tycker du alltså är fel av oss att göra?

   Erik Zsiga säger: Vänstern vill kväva människors kreativitet, till exempel sådana egenföretagare som du Timbuktu. Kallt samhälle blir det då.

   Erik Zsiga säger: Kolonialism är inte kapitalism.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: hahaha...är ola salo folkpartist. Och jag är egentligen en o nittio lång

   Erik Zsiga säger: Kolonialismen kunde växa fram eftersom det inte fanns någon kapitalism.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: hur menar du då att europa tog sej ur fattigdom?

zzsaa säger: Är det en tillfällighet att det mest är fjortonåriga tjejer som går runt med vänstermotiv och knappar på klädesplagg och väskor?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: hahaha...det var dummaste jag har hört Erik. Kolonialismen födde fram kapitalismen.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Är det bara fjortonåriga tjejer som gör det?

   Erik Zsiga säger: Du är ju själv kapitalist, Mr företagare Diakité.

benja säger: alltså, seriöst. Diskussionen/debatten var väl tänkt att handla om den unga popvänstern? Efter att ha skrivit i drygt 5 minuter spekulerar varför Sverige vridits och blivit "ondskefullt", med betoning på ordvalet.. Aningen utanför ämnet..

säger: Tror ni det lättare för unga människor idag att anamma ett vänstervridet perspektiv, då högervridna åsikter eventuellt har en negativ stämpel?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Erik, jag menar så här så länge man har ett system som går ut på att vissa måste ha det dåligt för att andra ska ha det bra , har vi inte kommit fram till ett rättvist system. Därför kritiserar jag marknadsekonomin.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Men jag förtrycker inte människor för att tjäna pengar Erik.

   Erik Zsiga säger: Men så är det ju inte. Jag får ju det bättre för att du, tack vare kapitalismen, kan producera dina sköna skivor. Vem är förloraren på att du är kapitalist? Det är inget nollsummespel.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Jag tror att unga mänskor tilltalas mer av vänster för att det ingår ett moment av uppror.

   Erik Zsiga säger: Uppror mot vad. Vänstern är ju etablissemanget idag.

   Erik Zsiga säger: Mot vad?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Men hela vårt system bygger på att större delen av världens befolkning lever i fattigdom.

   Erik Zsiga säger: Vem förlorar på att du ger ut skivor? Vem förtrycker du?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Ingen, det är ju det jag säjer. Men du måste se på det stora perspektivet.

JaKAn säger: Popvänstern - visst dras väl alla in på den linjen så fort de tjänar pengar på sin musik. Men de har ju fortfarande samma åsikter som de hade innan de tjänade pengar på det. Huvudsaken är ju att deras tankar och åsikter kan sippra ut ur högtalarna så att ungdomarna kan få ett intresse för politik samt samhället. Erik är du rädd att Timbak når ut till många blivande väljare, önskar du att Högern hade ett sådant "språkrör"?

   Erik Zsiga säger: Det stora perspektivet är att hundratals miljoner har gått från fattigdom sedan kapitalismen kom in på banan.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Jag kan säja som jag skrev i tidningen, jag gör inte detta för pengar. Jag gör det jag gör för jag tror på det.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Men, du förstår ju själv att marknadsekonomin inte kan fungera utan en stor arbetskraftsreserv, och en stor råvarureserv.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Ergo, fattigdomen i Afrika föder rikedom i Europa.

   Erik Zsiga säger: 1820 befann sig 80 procent av världens befolkning i fattigdom, i dag är de 20 procent. Det ser ganska ljust ut. Och som kapitalist har du varit med och hjälpt, Timbuktu.

Moderator säger: Erik, önskar du att högern hade ett språkrör som Timbuktu?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Du försöker bara provocera mej Erik. Nu till den springande punkten, jag vill försöka öppna mina och andras ögon med min musik, vart vill du komma med din journalistik?

   Erik Zsiga säger: Jag tror inte på en pophöger. Människor som är höger som en possé gör inte världen bättre. Men en ärlig människa som tror på frihet skulle väl högern kunna ha nytta av.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Vem röstar du på förresten?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Frihet är ytterst subjektivt i detta sammanhanget?

   Erik Zsiga säger: Jag vill också öppna ögonen. Jag tycker att människor ska få ha det bra.

Oskar säger: Vad tycker ni om att musik sprids gratis på internet?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Jag tycker det är bra.

   Erik Zsiga säger: Det är väl bra, om upphovsmannen tycker det är sjysst.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Ju fler som får höra musiken desto bättre.

säger: Erik, sätter du frihet före rättvisa?

Och hur ser du på saken Timbuktu?

   Erik Zsiga säger: Frihet leder till rättvisa. Ska man nalla på friheten?

   Erik Zsiga säger: Det är farligt att nalla på friheten. Det finns dåliga exempel på det, se på våra grannländer i öst.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Min/vår frihet är inte rättvis om man ser på det stora hela. Jag går runt i skor som tillverkas av 14 åringar i Indonesien som tjänar 30 kronor i månaden. Det är ju inte rättvist, och jag skäms över det. Därav inspirationen till dom flesta av mina låtar. Jag vet att jag gör fel, men vill försöka bli bättre...

säger: Jason! Bra skrivet, håller till fullo med dig. Kommer du någongång att engagera dig i politiken "fullt ut" ? Du vore en tillgång inom svensk politik.(Tack för all underbar musik!!) Mvh Nettan, Kalmar

   Erik Zsiga säger: Det bästa är att 14-åringen får så mycket frihet att hon kan gå i skolan. Precis som händer nu, tack vare kapitalismen.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Men Erik, du måste förklara dej mer, du kan inte bara droppa soundbites. Ditt sätt att argumentera är typiskt för högern, man går inte in för att verkligen förklara, man säjer bara olika små rubriker som låter bra.

   Erik Zsiga säger: Det är faktiskt så att kapitalismen har gjort världen bättre. FLer människor går i skola tack vare den, fattigdomen minskar, sjukdomarna också. Detta på bara några decennier. Det är ju fantastiskt! HUr kan man vara emot något sådant?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: tack vare kapitalismen har vi fler väpnade konflikter i världen och en mer förorenad planet.

Moderator säger: Timbuk, har du funderat på att bli politiker?

   Erik Zsiga säger: Väpnande konflikter är det bara i länder som styrs av totalitära antidemokrater. Har inget med kapitalismen att göra.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Ok, Cuba, t ex som inte är ett kapitalistiskt land, har mindre analfabetism, bättre sjukvård och mindre våld än grannlandet USA, kapitalets hemland.

   Erik Zsiga säger: I don't think so. Kom med fakta, inte fördomar.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Som stöds av kapitalistiska I-länder!!! Det vet du ju Erik, blunda inte för sanningen man.

   Erik Zsiga säger: Om det nu skulle vara så, är diktaturer som den man ar på Kuba sjyssta eller? Är det okej att nalla på friheten?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Vad menar du med nalla på friheten?

   Erik Zsiga säger: KUBA!!!

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Friheten att inte kunna läsa, att inte få sjukvård, friheten att inte våga gå ut på kvällen för att du fruktar kriminalitet, den friheten menar du?? Friheten att välja Burger King eller Mcdonalds??

   Erik Zsiga säger: Castro kastar oppositionella i finkan, det finns ingen yttrandefrihet. Föreningsfriheten existerar inte. SKa jag fortsätta? Det är en diktatur.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Nej, jag vill inte bli politiker.

Musiker har roligare...haha

Moderator säger: Vi kommer inte så mycket längre i dag. Nu börjar det bli dags att runda av diskussionen. Ett stort tack till er båda och till alla er som skickat in frågor och synpunkter. Till sist: Vilken är världens bästa politiska låt enligt er?

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Och USA, det är ett demokratiskt land??

   Erik Zsiga säger: Mer demokratiskt än Kuba i alla fall.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Bush, ljuger inte på TV, FOx news lurar inte miljontals mänskor? Usa har fler oppositionstänkare fängslade än Cuba.

   Erik Zsiga säger: Staten och kapitalet. Skriven av vänstern, i dag bättre reklam för frihet.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Hmm...förklara

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: It's alright ma, Bob Dylan är den enda jag kommer på nu.

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Tack Erik, det är roligt att debattera med dej!

   Erik Zsiga säger: Timbuktu har skrivit några politiska låtar som i alla fall är röjiga.

   Erik Zsiga säger: tack det samma. kul att fajtas lite. ha det bra!

   Jason ”Timbuktu” Diakité säger: Vi ses i Lund nån gång!

   Erik Zsiga säger: Hoppas det!

Läs mer om musik och politik