”Det blir inget rättvist system”

NYHETER

Piratpartiets Rickard Falkvinge mot bredbandsavgift

Piratpartiets grundare och partiledare Rickard Falkvinge välkomnar Justitieminister Thomas Bodströms besked om att den lag som gör nedladdning av upphovsrättsskyddat material från internet kriminellt kan ändras. Men enligt Rickard Falkvinge förstår Bodström och de flesta andra politiker inte ens vad frågan handlar om.

Thomas Bodström säger till Sydsvenskan att han är beredd att ändra den lag som trädde i kraft i fjol, och åter göra nedladdning lagligt. Istället ska en avgift för alla bredbandsanvändare införas.

”Inget rättvist system”

Men Piratpartiets Rickard Falkvinge anser inte att en avgift på bredbandsanvändare är någon bra idé.

- Problemet är att det inte blir något rättvist system. Även om det är låtar av små garageband som människor laddar ner så går pengarna till stora artister som Per Gessle, säger Rickard Falkvinge.

Däremot tycker han att det är positivt att det finns ett intresse att diskutera frågan, och att politikerna verkar förstå att det finns stora problem med nuvarande upphovsrättslagstiftning.

- Den kriminaliserar alla 1,2 miljoner svenskar som fildelar. Det är bra att politikerna insett att det inte är rimligt. De har börjat upptäcka att det här är en viktig fråga för många människor.

”Förstår inte frågan”

Men trots att frågan om fildelning och nedladdning nu väckts menar Rickard Falkvinge att de flesta politiker som uttalar sig i frågan inte förstår den.

- Med sitt språkbruk avslöjar de att de egentligen inte förstår frågan. Till exempel förstår de inte skillnaden mellan fildelning och nedladdning. Jag tycker att det är skrämmande att politiker visar en sådan okunskap i en fråga som är viktig för många, säger Rickard Falkvinge.

Piratpartiet bildades i januari i år, och vill bland annat att upphovsrättslagen ska ändras så att all icke-kommersiell kopiering och spridning av verk ska vara laglig.

Läs mer:

Tidigare:

Karin Thurfjell