Piratpartiet gläds år höga siffror

NYHETER

– men varken Feministiskt initiativ eller Junilistan faller unga i smaken

Foto: Sofia Karlsson, Fi, Nils Lundgren, Junilistan och Christian Engström, Piratpartiet.

Hade förstagångsväljarna fått bestämma hade Piratpartiet kommit in i riksdagen.

I Ungt val får de 4,7 procent av rösterna och bland pojkarna är de femte största parti.

– Det var roligt att höra, om de siffrorna står sig till det riktiga valet så är vi väldigt nöjda, sager Christian Engström, partiets vice ordförande.

Piratpartiet får många röster av ungdomarna, men varken Junilistan eller Feministiskt initiativ har särskilt starkt stöd.

0,6 procent för Junilistan och 0,9 för Fi.

Nils Lundgren från Junilistan är inte förvånad.

– Det är ungefär samma som vi brukar få i opinionsmätningarna. När vi blir uppmärksammade i media kommer folk ihåg att vi finns och då brukar vi få betydligt fler röster, säger Nils Lundgren.

– Det är klart jag hade varit glad för mer, men med tanke på att vi knappt synts i media och inte haft möjlighet att åka runt i skolorna på samma sätt som riksdagspartierna så tycker jag att det är ett bra resultat. Det visar att vi finns i de ungas medvetande och jag tror att vi kommer in i riksdagen, säger Sofia Karlsson talesperson för Fi.

”De äldre ligger efter”

Piratpartiet tror också på riksdagsplatser.

– Ja, det gör jag. Det är viktiga frågor vi tar upp och många tycker det. Vi är det enda parti som vill legalisera fildelning, säger Christian Engström.

Varför är ni så starka hos de unga?

– Det handlar ju om den nya tiden, om hur internet och informationssamhället ska fungera och unga är uppfödda med fildelning, de är automatiskt del av kulturen. Som grupp betraktat ligger de äldre efter, men jag är 46 år så alla är inte helt bakom flötet. Men de unga är alltid snabbare att förstå och ta till sig nya tidens möjligheter. Så har det alltid varit och kommer alltid att förbli.

Läs mer

Karin Abrahamsson ([email protected])