Tuff blockpolitik i partiledardebatt

NYHETER

Arbetslöshet, skola och äldrevård heta frågor

Partiledardebatten blev en försmak av valrörelsen.

Två tydliga block tävlade om att vara mest trovärdiga i fråga om arbetslösheten, skolan och de äldre.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt anklagade regeringen för att inte se verkligheten. 1,5 miljoner människor står utanför arbetsmarknaden och regeringen nöjer sig med att ge dem bidrag.

– Vi tänker sätta Sverige i arbete. Moderaterna tänker gå till val 2006 som det nya arbetarpartiet, sade Reinfeldt.

Men statsminister Göran Persson höll inte med om Reinfeldts verklighetsbeskrivning.

– Varför berättar du inte om era förslag? De sjuka får det sämre. De arbetslösa får det sämre. De förtidspensionerade får det sämre. Berätta om det, krävde Persson och lovade att s ska förfölja moderaterna och ”högeralliansen”.

Replikskiftet är typiskt för onsdagens partiledardebatt i riksdagen. De borgerliga anklagade socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern för att inte se verkligheten, eller att åtminstone sakna förmåga att göra något åt problemen.

Regeringen och samarbetspartierna å sin sida attackerade de borgerliga för att vilja sänka skatter på välfärdens bekostnad.

Bensinskatten

Lars Leijonborg påminde Göran Persson om att regeringen redan 2002 lovade bättre äldreomsorg, en fråga som statsministern vill lyfta fram också i nästa val.

– Då lovade ni 10000 nya äldreomsorgsplatser, men de har minskat med 10000, sade Leijonborg.

Omsorgen om de gamla och dålig kvalitet i skolan togs upp av flera partiledare. Persson och Leijonborg var överens om att det finns problem i skolan, men är oeniga om lösningarna. Perssons recept löd på fler vuxna och pedagoger i skolan.

– Det är inte kaserngården som ska flytta in på skolgården. Hårdare tag är en återvändsgränd, sade han till Leijonborg.

Kd-ledaren Göran Hägglund tog upp kravet på sänkt bensinskatt. 600000 personer har skrivit under ett upprop och familjer har snart inte råd att köra barnen till rid- och hockeyträningen, argumenterade han.

Mp:s språkrör Maria Wetterstrand var mer bekymrad över att Sverige blir fast i ett bensinberoende, om kd-ledaren får som han vill. Hon kritiserade de borgerliga för bristande miljöpolitik och tog upp behovet av ett globalt perspektiv. 150 miljoner människor var på flykt i fjol på grund av väderrelaterade katastrofer. Och den siffran väntas stiga till en halv miljard 2050.

Gardinhängare

Även centerledaren Maud Olofsson vill se en mer grön politik, särskilt i näringslivet. Hon kritiserade också regeringens jobbpolitik och att den inte förstår vad som är bra för småföretagen.

– Vi ska skapa riktiga jobb i riktiga företag, inte gardinupphängare i Ams-jobb, sade hon.

Vänsterledaren Lars Ohly gick i stället till attack mot företagen och dess ägare som berikar sig medan arbetstagarna får det allt tuffare. Arbetsplatserna har blivit tystare och ingen vågar opponera sig. Och han stämde också in i kritiken mot de borgerligas förslag att försämra i a-kassan.

En enda gång bröts blockenigheten. Det var när Lars Ohly pressade Göran Persson om varför s inte vill gå längre med individualiserad föräldraförsäkring.

Maria Davidsson/TT