Minst 30 000 döda i jordbävningen

NYHETER

– värsta katastrofen i Pakistan

1 av 5 | Foto: huset föll samman När jordskalvet kom föll Margalla Towers ihop som ett korthus. Många miste livet. Man tror att en svensk kvinna och hennes tre barn begravdes i rasmassorna. ”Det känns fruktansvärt. Vi har suttit hela dan tillsammans och bara gråtit”, säger väninnan Karin Ronander som själv lyckades ta sig ut i tid med sina två barn.

Omkring 30 000 människor omkom och 41 000 skadades i Pakistan vid lördagsmorgonens jordskalv, uppgav myndigheterna.

Enbart i den pakistanska delen av Kashmir har uppskattningsvis 30 000 människor omkommit i skalvet, sade områdets kommunikationsminister Tariq Farooq till AFP på söndagen.

– En ungefärlig uppskattning säger oss att över 30000 människor har dött, sade han.

– Det finns städer och samhällen som har förstörts helt. Muzaffarabad är förstört, tillade han.

Muzaffarabad är huvudstaden i pakistanska Kashmir.

Värst förstörelse har rapporterats från Bagh fyra mil sydost om Muzaffarabad, sade kommunikationsminister Farooq. Mellan 6 000 och 7 000 människor befaras ha omkommit i staden med omgivningar.

– Det finns inga överlevande i byar som Jaglari, Kufalgarh, Harigal och Baniyali i Bagh-området. Folk har uppslukats av jorden.

Sårade får vänta utomnhus

Hundratals skadade barn, kvinnor och män väntade på vård på gräsmattorna utanför sjukhuset i den pakistanska staden Abbotabad, en del skrikande av smärta.

De måste också stanna utomhus tills vidare i sina provisoriska sjukbäddar, eftersom sjukhusbyggnaden är skadad efter lördagens monsterskalv, förklarade läkare.

– Vi känner att det är osäkert att ha patienterna inomhus, sade en chefsläkare på Ayupsjukhuset.

Våldsam efterskalv bidrog till oron i Abbotabad.

– Våra läkare och annan vårdpersonal är rädda för att gå in. Byggnaden har redan fått sprickor.

Staden ligger på vägen till skalvets epicentrum, bara några kilometer från de värst skadade områdena med tusentals döda.

Några människor som AFP talade med berättade att hela byar utraderats.

400 döda skolbarn

Räddningsarbetarna grävde under lördagen fram 400 döda skolbarn i byar i nordvästra Pakistan.

Räddningsstyrkorna försökte finna överlevande under rasmassorna i de förstörda samhällena och städerna. De grävde sig fram för hand och använde lyftkranar som schaktmaskiner för att få undan bråten, skrev Reuters.

Skalvet som inträffade tidigt på lördagsmorgonen nådde styrkan 7,6 på Richterskalan. Det kändes i alla tre ländernas huvudstäder. I Islamabad störtade hyreshus samman.

Ovisst om svenskar

Ännu natten till söndagen var det inte fastställt om fyra saknade svenskar var hemma i sin lägenhet i ett höghus som störtade samman i staden.

– Det är inte realistiskt att vi får ett besked under natten, sade Johan Murray vid svenska utrikesdepartementet till TT vid halv tre på natten.

De fyra är en kvinna och hennes tre barn. Mannen i familjen befann sig på tjänsteresa för ett FN-organ och har hittats.

Ambassadrådet Gunilla von Bahr sade till TT att familjen bott högst upp, på nionde våningen. Även FN-personal hjälper till med sökandet efter svenskarna.

Utöver de fyra saknade bodde ytterligare fem svenska familjer i det raserade höghuset. Dessa är alla välbehållna.

Snabba löften om hjälp

Omvärlden skyndade sig att lämna löften om hjälp till de drabbade länderna och människorna. Sju FN-specialister flög från Schweiz för att samordna de humanitära insatserna. Planet lyfte vid sjutiden på lördagskvällen, sade taleskvinnan Elizabeth Byrs hos FN.

EU:s medlemsstater svarade snabbt på begäran om hjälp och utlovade bistånd, ekonomiskt såväl som praktiskt, samtidigt som de lät framföra sina kondoleanser för dödsoffren.

USA:s president George Bush sade att hjälp var på väg till offren för ”den förfärliga tragedin” i Sydasien.

Pengar från norska staten

De norska hjälporganisationerna Röde Kors, Leger uten Grenser och Kirkens Nödhjelp var under lördagen i full gång att organisera sina insatser, skriver NTB. Norska utrikesdepartementet beviljade omedelbart 15 miljoner norska kronor.

Japan sände på söndagen en hjälpstyrka med 50 medlemmar till Pakistan. I gruppen finns räddningsledare, poliser och kustbevakare. Japans Röda korset skickade fyra medicinska specialister.

Läs mer:

Flashgrafik

TT