”Fi - parodiskt och patetiskt”

NYHETER

Witt-Brattström hånar sina gamla partivänner

1 av 2 | Foto: hoppade av Bildandet av fi har omgetts av bittra bråk. Ebba Witt-Brattström hoppade av efter en konflikt i styrelsen. Nu rasar hon mot hur medlemmarna behandlades av ledningen på årsmötet.

Gudrun Schymans typ av feminism är en katastrof för jämställdheten.

Det menar Ebba Witt-Brattström som går till rasande attack mot fi-partiet hon var med och grundade.

Fis årsmöte kallar hon "parodiskt, manipulativt och patetiskt".

Uppgörelsen med feministiskt initiativ (fi) sker i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström beskriver sin frustration när hon såg tv-bilderna från partiets kontroversiella årsmöte i Örebro då medlemmar lämnade lokalerna gråtande efter att ha blivit överkörda av ledningen.

-Hade jag varit en sökande tonåring som tittade, hade jag sagt till mig själv: "Om det här är att vara feminist så är det inget för mig", skriver hon.

Kritiken hon framför mot årsmötet, då bland annat fi:s talespersoner valdes, är skoningslös.

Dagordningen var parodiskt manipulativ.

En patetiskt kavalkad tvingade personer som nominerats till styrelsen av andra än valberedningen att presentera sig på 15 sekunder.

Medlemmar som ifrågasatte valet av talespersoner möttes av lögner.

Ebba Witt-Brattström fruktar att fi-ledningens alla utspel tvingar riksdagspartierna att profilera sig som mindre feministiska-något som skulle vara en katastrof för jämställdheten.

Manar till revolt

Hon går även till förnyad attack mot fi-profilen Tiina Rosenberg.

-Hierarkiska strukturer skapar ett hierarkiskt tänkande där några, mer pålästa genusvetare tror sig ha rätten att sätta sig på de "dumma" kvinnor (en majoritet) som envisas med att leva "heteronormativt", skriver Ebba Witt-Brattström i Dagens Nyheter.

Nu uppmanar hon de medlemmar som efter flykten från partiet fortfarande finns kvar att kräva total öppenhet av styrelsen och att inte acceptera åsiktscensur.

Aftonbladet sökte i natt Ebba Witt-Brattström och företrädare för fi utan att lyckas.

Johan Edgar