”Stötande ersätta skadade rattfyllon”

NYHETER

Motororganisation får stöd av svenska folket

Rattfyllerister som dödar människor i trafiken får ersättning för sina egna skador.

Det är helt fel, menar motororganisationen FMK.

Som nu får stöd från svenska folket.

I många länder har förare som kör rattfulla ingen rätt till ersättning från trafikförsäkringen om de orsakar en trafikolycka.

Men i Sverige är det annorlunda.

Här får rattfyllerister, som orsakar olyckor där en annan person skadas eller dödas, ersättning för sina egna fysiska och psykiska skador.

Förlorad arbetsinkomst

Och dessutom för förlorad arbetsinkomst efter olyckan.

Det innebär till exempel att den berusade långtradarchaufför som för ett år sedan körde ihjäl fem personer i Skåne, får ersättning om han av psykiska skäl inte kan jobba efter olyckan.

Svensk ersättningspraxis garanterar honom 90 procent av inkomsten – upp till ett belopp av cirka 300 000 kronor.

Motororganisationen FMK har länge krävt att reglerna ska ändras.

- Varje år dödas 150 människor till följd av rattfylla. Att rattfyllerister får ersättning från trafikförsäkringen är stötande, säger Håkan Söderlindh, vd på FMK, till aftonbladet.se.

– Det är dessutom orimligt att man har bättre försäkringsskydd om man är full och tar bilen hem från en fest, än om man väljer att ta cykeln och cyklar i diket.

8 av 10 vill slopa ersättningen

För att få en uppfattning om hur allmänheten ser på de regler som gäller i dag har FMK beställt en undersökning från Temo. Resultatet – som kom i dag – visar att 82 procent av de 1039 tillfrågade vill slopa rattfullas rätt till ersättning.

- Det är uppenbart att folket tycker som vi. Det allmänna rättsmedvetandet ligger långt ifrån lagen i den här frågan, säger Håkan Söderlindh.

FMK hette tidigare Försvarets motorklubb.

Läs även:

Sara Ångström