Tonåringar smugglade vapen på ”fredsresa”

NYHETER

Togs i förvar av tyska gränspolisen

Åtta norska 15-åringar åkte i förra veckan fast i en gränskontroll mellan Tjeckien och Tyskland, efter att ha försökt smuggla kaststjärnor, knogjärn och stilettknivar.

Ungdomarna deltog i en klassresa med temat fred.

En vuxen deltagare på ”fredsresan" var dock inte ett spår bättre än ungdomarna. Förvånade gränspoliser upptäckte att mannen köpt med sig en AK 47 Kalashnikov som han hade med i bussen. Visserligen var bössan ofarlig och köparen hade ett ägarbevis med sig, men timingen kunde kanske varit bättre, konstaterar reseledaren Tor Bernt Sunde enligt AFP.

Temat för klassresan var fred, och bussen med de 89 norska högstadieeleverna hade precis varit på besök i de nazistiska koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau i Polen. Det var på väg till Tyskland, via Prag, som vapeninköpen gjordes.

De åtta 15-åringarna skulle enligt uppgift bara ha vapnen som dekoration, men blev nervösa vid gränsöverfarten och erkände vad de hade med sig.

Ingen av ungdomarna, eller den vuxne följeslagaren, kommer att åtalas för vapensmugglingen. Tretton timmar i förvar fick räcka, ansåg den tyska gränspolisen.

Robert Triches