Svensk hjälp på väg till Pakistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Två plan med förnödenheter lyfte från Landvetter i dag

Ralph Ek, Jan Erik Micko och Gert Töppen lämnade Landvetter med en last av vatten och sanitetsutrustning från Röda Korset.
Foto: ROGER LUNDSTEN/ SCANPIX
Ralph Ek, Jan Erik Micko och Gert Töppen lämnade Landvetter med en last av vatten och sanitetsutrustning från Röda Korset.

Ytterligare två plan lastade med svenska förnödenheter kommer till jordbävningsdrabbade Pakistan i helgen.

Planen lastades på lördagen på Landvetter för avfärd till Islamabad.

Samtidigt håller nu de sista tälten på att resas i utkanten av pakistanska Kashmirs huvudstad Muzaffarabad, tält som Räddningsverket skickade tidigare i veckan.

Hundratals hemlösa pakistanier har fått tak över huvudet genom tälten, som platserna i nu fördelas med hjälp av militär och läkare.

Räddningsverkets Magnus Nilsson på plats i Muzaffarabad berättar att det från början var starka män som såg till att de fick ett tält och att barn, kvinnor och äldre då inte hade en chans.

Med ett plan som tar 130 ton utökade Räddningsverket på lördagen hjälpinsatsen. Ombord lastades bland annat en hjullastare, två jeepar, tusen filtar och fler tält.

Basläger byggs

En styrka på elva personer ska bygga upp ett basläger i Muzaffarabad för FN:s livsmedelsprogram WFP. Det Sida-finansierade lägret ska bestå av förläggning och kontor för ett 60-tal FN-tjänstemän som ska samordna den humanitära insatsen i nordöstra Pakistan.

Lördagens andra plan från Landvetter var inhyrt av Röda Korset, och i detta fraktas en vattenreningsutrustning, tankar samt två fyrhjulsdrivna bilar.

Sex personer följer med, och när utrustningen finns på plats kan 40 000 människor per dygn förses med rent vatten. Gruppen kommer att arbeta från någon by i närheten av Muzaffarabad.

- De kommer att stanna i Pakistan under de kommande tre månaderna. Sen är det möjligt att de får stanna längre. Vi bedömer att det här kommer att bli en mycket utdragen katastrofinsats, säger Thomaz Carlzon, katastrofsamordnare på svenska Röda korset till aftonbladet.se.

- Behoven är enorma, samtidigt som arbetsförutsättningarna är komplicerade. I dag har det regnat och snöat kraftigt i Pakistan, och inom fyra veckor börjar vintersäsongen på riktigt.

På lördagsmorgonen lokal tid kunde dock skadade människor flygas ut från byar norr om Muzaffarabad som på grund av det dåliga vädret tidigare inte nåtts av några hjälpsändningar.

"Skönt att göra en insats"

Fyra miljoner människor drabbades av jordbävningskatastrofen – en miljon av dem är särskilt hårt drabbade. Och en halv miljon människor är hemlösa.

- Det är inte roligt, kan jag lova. Vi talar om ett område som har samma typ av väder som Sverige så här års, säger Thomaz Carlzon till aftonbladet.se.

En av dem som ingår i det svenska vatten- och sanitetsteamet är vattenexperten Bo Karlsson, som tidigare har arbetat i bland annat Tahiland efter tsunamin.

– I början kändes det spännande att åka ut men känslorna förändras och nu känns det mest skönt att få komma iväg och göra en insats.

– Vi använder lokalt vatten som renas i stora tankar på kemisk väg. När vi får full kapacitet kan vi ge fem liter vatten per person och dygn.

Dåligt gensvar

Internationella rödakorsfederationens appell för några dagar sedan till de 181 nationella föreningarna har hittills fått dåligt gensvar. Bara 15 procent av de 440 miljoner kronorna har kommit in.

– Man tycker det är lågt i förhållande till katastrofens omfattning, säger Thomaz Carlzon, som ser två anledningar till det. Dels har det gått kort tid sedan appellen, dels är det många katastrofer som pågår.

– Appeller om hjälp till Centralamerika, torkkatastrofen i södra Afrika, Pakistan nu och tsunamin har kanske gjort att det finns en begränsning hos både myndigheter och allmänhet.

En undersökning som presenterades nyligen visade att antalet katastrofer har tredubblats de senaste 30 åren liksom antalet drabbade.

Göran Sjögren/TT , Sara Ångström, Therese Holmberg

Publicerad: