’Hjälp oss hitta Saifas mördare’

NYHETER

Polisen vill ha tips om det mystiska mordet

1 av 4 | Foto: INGA SPÅR Polisen misstänker att Saifa, 41, mördades 15 juni. Grannen hörde hur någon spolade vatten i duschen i mer än tre timmar. Efter det var det tyst i lägenheten. Saifa hade få bekanta i Kvissleby och polisen har inte lyckats hitta några ledtrådar i jakten på mördaren.

Någon spolade vatten i duschen hela natten – sedan blev det tyst.

Två veckor senare hittades Saifa, 41, mördad inne i den låsta lägenheten.

Nu vädjar polisen om hjälp för att kunna lösa det mystiska dådet.

Hon talade ingen svenska och ingen engelska.

Saifa Nihad Jamal, 41, från irakiska Kurdistan levde ensam i sin lägenhet i Kvissleby utanför Sundsvall. Hon hade nyligen träffat en ny man och till de få bekanta hon hade i Sverige sa hon att hon hade problem med familjen där hemma.

Saifa hittades död i sin lägenhet den 26 juni sedan en anhörig slagit larm om att det inte gick att få kontakt med henne.

När polisen öppnade den låsta lägenheten med hjälp av en låssmed möttes de av en förfärlig stank. Saifa hade legat mördad i den lilla ettan i åtskilliga dagar.

– Utredningen har visat att hon troligen mördades den 15 juni. Efter den dagen har vi ingen som har sett henne, säger Börje Öhman presstalesman vid polisen i Västernorrland.

Få bekanta på orten

Polisen är mycket förbryllade över det mystiska mordet. Det finns inget klart motiv och inga ledtrådar om gärningsmannen.

Hennes nya man är helt avförd från utredningen. Kvinnans brist på umgänge i Sverige har gjort brottet mycket svårutrett.

Polisen har via vittnen, kortköp och spårning av hennes mobiltelefon lyckats kartlägga delar av hennes sista dag i livet.

Sista iakttagelsen av Saifa var vid bussstationen i centrala Sundsvall. Klockan 14.05 den 15 juni gjorde hon ett inköp i Centrum-kiosken.

– Det är särskilt den här eftermiddagen vi är intresserade av, hittills har vi inte fått in något bra tips, säger Börje Öhman.

– Har någon sett henne, ensam eller i sällskap med någon?

Upprörda samtal

Hennes grannar har tidigare berättat att hon om nätterna brukade tala upprört med någon i telefon. Magnus Wallin bor i lägenheten under och minns en kväll två veckor innan hennes döda kropp hittades.

– Någon använde duschen hela kvällen. Det började vid tiotiden och när det inte hade slutatefter ett ringde jag störningsjouren. De kom hit men hade ingen nyckel. De skulle återkomma, säger Magnus Wallin.

Polisen tror nu att det var den kvällen som någon dödade Saifa.