Läsare: - Månlandningen har inte ägt rum...

Konspirationsteorierna frodas i debatten - astronomen ger svar

Kan vi verkligen veta att månlandningen har ägt rum. Aftonbladets läsare är inte säkra. Konspirationsteorierna frodas i kommentarsfälten och många tror att allt är fejk.

- Om vi kunde gå på månen 1969 borde vi ha turistresor dit i dag, skriver signaturen Iceea.

Aftonbladet ringde upp rymdexperten Robert Cumming för att reda ut begreppen.

I år är det 40 år sedan den första människan satte sin fot på månen. Vissa av Aftonbladets läsare är dock tveksamma till om månlandningen verkligen har ägt rum. En debatt rasar i kommentarsfälten med i huvudsak två läger: de som tror att månlandningen är fejk, och de som tycker att konspirationsteoretikerna borde skärpa sig.

- Kommentarstrådar och forum är nästan de enda kanalerna som finns kvar för de som tror på teorier om att månlandningen inte ägt rum, säger Robert Cumming, forskare i astronomi vid Stockholms universitet och redaktör för tidskriften Populär Astronomi.

Signaturen Trixet, 31 år, Jönköping, skriver:

”Jag tror aldrig USA har varit på månen, dom har gjort allt detta för att få det att låta som om dom var först på månen eftersom Ryssland vara nära på gång samtidigt. Jag tror att Armstrong har fått en rejäl stor slant för att inte säga ett knyst om det hela."

Robert Cumming svarar: - Som vetenskapsman kan man säga att det finns väldigt mycket mer att förklara om det INTE hade ägt rum. Att det faktiskt hände är en väldigt enkel och högst rimlig förklaring. Det finns dessutom många bevis från rymdfärden som bilder och månstenar. Påstår man något annat måste man bygga upp onödigt komplicerade historier.

Flera läsare är skeptiska till om bilderna från månlandningen är äkta och vissa hävdar att kameratekniken 1969 inte var tillräckligt utvecklad för att klara en rymdfärd.

Jajaa, 40 år, skriver: ”Men herre jisses. Filmerna är från kalla kriget. Det finns inga bevis för att någon promenerat på månen. Tror ni på ufo med? Jag ser dem som mer sannolika. Kom med en vettig förklaring varför USA plöjer ner miljarder dollar i rymdprogrammet medan folk svälter i landet!"

Robert Cumming svarar: - Det är inte troligt att bilderna är fejk. NASA är helt oöverträffade på att skicka tillbaka bilder från rymden och har så varit genom historien. Hade man satsat på att förfalska bilder hade det kostat väldigt mycket pengar och krävt mycket tid och energi för att upprätthålla den bilden över tid.

Iceea, skriver: "Om vi 1969 kunde gå på månen så borde vi ju i dag ha turistresor dit, eller är rymdfärder det enda i utvecklingen som inte går framåt?"

Robert Cumming svarar: - Att det inte varit fler på månen hänger ihop med kapplöpningen mellan Ryssland och USA. Det fanns många politiska poäng att vinna på att vara först med att landa på månen. Att skicka många människor dit är en mindre politisk vinst. Nu vet man hur månen ser ut och då sjunker intresset. Vad det gäller rymdturism ska man komma ihåg att månen inte är särskilt gästvänlig. Tittar man på de säkerhetsföreskrifter som råder för vanliga flyg så förstår man snart att det inte är så enkelt att skicka ut folk i rymden.

Läsarna debatterar också huruvida det är möjligt för människor att överleva strålningen i de så kallade van Allen-bältena som befinner sig en bit utanför jordens atmosfär. Strålningsbältena ska enligt vissa läsare vara så starka att det är omöjligt att skicka rymdfärjor förbi dem.

Robert Cumming svarar: - Strålningsdosen som astronauterna fick från van Allen-bältena var inte starkare än den röntgen vi använder i sjukvården. Han som upptäckte bältena tillbakavisar själv dessa konspirationsteorier som funnits en längre tid.

Robert Cumming tycker inte att det är konstigt att konspirationsteorier om månlandningen har uppstått, och fortsätter att uppstå, trots att det är 40 år sedan.

- Det här är något spektakulärt och det sitter djupt rotat i människor att månen ligger väldigt långt bort. Det är lättare att den här typen av teorier får fäste kring månen, än om det handlade om något vardagligt och konkret, säger Robert Cumming.

Han vill dock uppmuntra människor att vara kritiska och skeptiska mot all information om rymden.

- Det är helt klart att inte allting som NASA sysslar med är offentligt, men väldigt mycket är det. Det viktiga är att man är kritisk mot all information och inte bara mot den som NASA erbjuder.

...första steget på månen

Extra minnestidning att spara - du får den på köpet med tidningen i dag

...eller bli medlem i Aftonbladet Plus och ladda hem den här (pdf-fil) . Skriv ut – eller läs den på skärmen!

Publisert: