Nyheter

”Utmärkt att höja skadeståndet”

Av: 

Susanna Vidlund

Linda Hjertén

NYHETER

Experter om domen mot Christine Schürrer

Livstids fängelse för två mord och mordförsök.

Det blev straffet när Svea hovrätt på måndagen fastställde domen mot 32-åriga Christine Schürrer för Arbogamorden.

– Domen var väntad, säger advokat Louise Bjurwill till aftonbladet.se.

Christine Schürrer satt fortsatt häktad efter rättegångens sista dag. Enligt advokat Louise Bjurwill visade det sig under rättsprocessen att det var ställt utom rimligt tvivel att tyskan hade gjort sig skyldig till morden.

Straffet för Schürrer: Livstids fängelse och utvisning.

– Straffet var rimligt eftersom det var med en sådan oerhörd hänsynslöshet som hon begick dåden. Hon lyckades nästan med mordet på barnens mamma också och något annat än livstid var inte väntat.

Avtjäna straffet

Enligt Louise Bjurwill kommer Christine Schürrer troligtvis få avtjäna sitt straff i sitt hemland.

– Tyskland och Sverige har en överenskommelse kring sådant. Troligtvis kommer hon själv via sitt juridiska ombud att ansöka om det. Med tanke på den attityd hon har visat är det sannolikt. Samtidigt kan också myndigheten i Sverige använda sig av de här reglerna mot en persons vilja. I sådana fall får personen ett biträde och så får man resonera kring saken.

I det här specifika fallet var det ett ovanligt svårt bevisläge. Det handlade om indirekt bevisning och en beviskedja som knöt den tilltalade till brottet.

Hur problematisk är en sådan situation?

– Det är betydligt enklare om man har erkännande, en teknisk bevisning eller ett vittne. I det här fallet sade mamman att hon mindes den tilltalade och att det var den kvinnan som utdelade slagen. Sedan diskuterade läkarna fallet och hade olika åsikter kring hur mycket man kan minnas.

Glädje över skadestånd

Enligt Louise Bjurwill måste domstolen ha varit hundra procent säkra på att tyskan var den som mördade Max och Saga samt gjorde sig skyldig till mordförsöket på deras mamma Emma Jangestig.

– Christine Schürrer har själv inte medverkat i rättegången på ett vettigt sätt. Hon har valt att fara med osanning på viktiga punkter och har mörkat om varför hon var på plats. Det finns konstigheter kring henne och kedjan av indicier har byggts upp. Det finns inte utrymme för någon annan förövare, det finns inga tvivel.

Svea hovrätt valde att höja skadeståndet till 100 000 kr var till föräldrarna, något som glädjer Louise Bjurwill.

– Jag tycker det är väldigt bra och jag har väntat på detta. I flera svåra rättegångar har jag själv försökt höja skadeståndet. I det här fallet är man så övertygad om vad som skett, att två små barn har ryckts ifrån sina föräldrar. Det är ett utmärkt val av domstolen att höja nivån. Vi har ändå så pass låga ersättningsnivåer i Sverige.

Kan överklaga till HD

En pedagogisk och viktig dom.

Så säger före detta överåklagare Sven-Erik Alhem om dagens utfall i hovrätten.

– Det är otroligt viktigt för samhället att någon som mördat två barn lagförs, säger han.

Alhem beskriver domen som otroligt välskriven och pedagogisk.

Var utfallet väntat?

– Jag utgick från att det här skulle bli utfallet. Det som är väldigt markant är att hovrätten tagit fasta på lite av det Emma berättat, vilket tingsrätten inte gjorde.

Varför?

– Professor Borgs bedömningar var mer gedigna i hovrätten och det gjordes även mer ingående förhör med Emma.

Vad tycker du om domen?

– Den var otroligt välskriven och pedagogisk. Klok. Det här är en dom som kommer att bli mycket diskuterad.

Det har ju sagts att det här fallet varit ytterst svårbedömt, varför?

– Dels har det varit svåra bevisvärderingsfrågor. Och så har det även varit svårt eftersom domen är så viktig. Du kanske inte kan lagföra alla snattare, men det är otroligt viktigt för hela samhället att lagföra någon som mördat två små barn. Samhället har svårt att bära om en mördare går lös.

Kommer hon att överklaga till HD?

– Det tror jag absolut. Hon nekar ju fortfarande. Men jag tror inte att Högsta Domstolen kommer att ta upp fallet, det gör jag inte. Sannolikt kommer Schürrer nu att överföras till Tyskland.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter