Hus och hem

”Äntligen har vi fått ett sovrum att mysa i”

NYHETER

Från kallt och kalt till glödande och vackert. Familjen Wretman Anderssons sovrum fick ett lyft med hjälp av Inredningsakuten. För bara 5000 kronor blev det ett rum att längta till.

V i har alltid misslyckats med att inreda våra sovrum. Jag vet inte varför det ska vara så svårt egentligen. Vårt förra var i och för sig så litet att det knappt gick att inreda alls, berättar Pernilla Wretman.

Ganska nyligen flyttade hon och maken Johan Andersson och deras två barn in i huset i Tyresö, söder om Stockholm. 128 kvadratmeter att inreda från scratch är både en dröm och en utmaning. En hel del saker står fortfarande ouppackade i kartonger i garaget men mycket har också tagit form – inte minst i tanken.

– Det är bra att ta lite tid på sig när man är helt nyinflyttad, säger Pernilla. Efter ett tag märker man hur huset fungerar, hur man rör sig, vad som saknas och vad som är överflödigt. Det är inte alls dumt att först bo in sig.

Nu har de ett sovrum på 17 underbara kvadratmeter med högt i tak och utgång till en terrass. Och det ville de använda på bästa sätt.

Både Pernilla och Johan är mycket överens om att det är ett jättefint rum men också svårtämjt eftersom det är så stort. Med en takhöjd på 3,5 meter, med tomma vita väggar och mycket fönsteryta behöver man mysa till det – särskilt som det är ett sovrum.

– Det ekade som i en gympasal, skrattar Johan.

Inredningsakutens stylist Bibi Persson hade ett recept med tre viktiga ingredienser för att motverka ödsligheten hos Pernilla och Johan. Här behövdes färg, mjuka tyger och ett smart användande av höjden.

Hon började med en varm, ombonad bas och tog till både färg och mönster för att skapa sängkammarmys. Den enda begränsningen hon hade fått av Pernilla och Johan var att inte inreda med orange, så färgvalet föll på rödaste rött.

– Rött är en bra kontrast till det vita och passar fint ihop med de mörkbetsade möbler som redan fanns i rummet.

Lampan gör jobbet

För att utnyttja den härliga takhöjden och för att fylla ut tomrummet över sängen hängde Bibi in en stor röd rislampa. Det glödande eldiga skenet från den gör halva jobbet!

Det naturvita överkastet och kuddarna i samma dämpade färgskala fick sällskap av ett par enfärgade röda och ett par stormönstrade – samma som de nya gardinerna.

På golvet la Bibi ett par sängmattor i djupaste rött som med sin lite lurviga, långluggade yta bidrar till det ombonade.

Den gamla byrån som stod vid ena långväggen fick flytta ut och in kom i stället ett rött lågt skåp och halvhöga hyllor, symmetriskt placerade på var sin sida om skåpet. En knoppbräda mellan hyllorna blir en perfekt plats för smycken, skärp, skjortor och annat som annars gärna bildar hög på en stol eller i en bortglömd hörna på golvet. Här bildades dessutom en jättefin plats för foton, speglar, dagispyssel och andra små fina saker som man vill omge sig med. Nya platt-tv:n passar diskret in.

Textilierna går igen

En gammal stol fick nytt liv med överdrag i samma tyg som gardinerna och prydnadskuddarna på sängen och bidrar till den gedigna tyngd som bara gamla möbler kan ge.

Bredvid sängen behövs ju en liten avlastningsyta. Här tog Bibi till sin favoritmöbel: pallen.

– Det är en toppenmöbel. En pall är en stege, en extrastol, ett bord – vad du vill. Jag älskar pallar!

Kanske en garderobsvägg?

En hög byrå som fanns i rummet från början har blivit en vacker plats för levande ljus och en grön växt. Den plastgrå skrivaren som stod där innan Inredningsakuten kom in i bilden har fått flytta ut. Arbeta inte i sovrummet om det går att undvika!

Tavellisterna på väggen sätter pricken över i och gör hela väggen levande.

Just här planerar Pernilla och Johan att göra en hel garderobsvägg i framtiden – kanske med skjutdörrar och hyllsystem bakom. Det skulle passa in fint i rummet och ge mycket förvaringsutrymme utan att ta mer plats. En enhetlig vägg av släta dörrar skapar dessutom ett skönt lugn.

Till sist – hur hanterar man ett stort ljust fönster och en glasdörr bredvid varandra? I olika höjd. Och med en liten trappa upp mot dörren.

– Jag funderade på olika lösningar men stannade vid att låta gardinerna visa att fönsterpartierna sitter på olika höjd. Att följa med trappan uppåt ”lyfter” också rummet. Jag blandade mönstrade gardiner med enfärgade och tyckte att det blev effektfullt. Gardinmönstret återkommer ju dessutom i flera andra detaljer i rummet. Det är viktigt att binda ihop alltsammans till en helhet, menar Bibi.

När allt är klart hoppar Elin, som är sex år, glatt i sängen.

– Äntligen! ler Pernilla och Johan, för första gången känns det som att sovrummet är det rum som är det finaste i deras hem.

Nu är det verkligen ett rum som gör att hela familjen längtar till läggdags!

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård