Nyheter

Nytt gäng hotar Sverige

Av: 

Zendry Svärdkrona

Per-Ola Ohlsson

Roland Johansson

NYHETER

Danska gangsters har fått fäste i Skåne

oro för nya strider De senaste dagarna har flera medlemmar av det danska kriminella gänget Black Cobra gripits i Malmö. Nu är polisen orolig för att det blodiga gangsterkriget i Köpenhamn ska sprida sig hit.
oro för nya strider De senaste dagarna har flera medlemmar av det danska kriminella gänget Black Cobra gripits i Malmö. Nu är polisen orolig för att det blodiga gangsterkriget i Köpenhamn ska sprida sig hit.

MALMÖ/STOCKHOLM. Oskyldiga dödas på

Köpenhamns gator.

Den senaste veckan har två personer skjutits ihjäl.

Nu kan gangsterkriget vara på väg till Sverige.

Ett av Danmarks största gäng har fått fäste i Skåne – och har kopplingar till sprängdådet mot åklagaren Barbro Jönsson.

Det nyetablerade gänget kallar sig Black Cobra och deras kännetecken är en tröja i svart och vitt med en kobra i anfallsställning. De slåss med Hells Angels om kontrollen över narkotikahandeln i Köpenhamn.

Förra helgen dödades två personer och flera skadades vid tre eldstrider i Köpenhamn.

Ett par dagar senare slog polisen

i Skåne till mot en 22-årig mans lägenhet i stadsdelen Rosengård i Malmö. Fyra personer greps.

Vapen och symboler

– I lägenheten fann vi en nio millimeters pistol och ett magasin till ett kulsprutevapen, säger Börje Sjöholm vid länskriminalen.

– Vi hittade även symboler som kan härledas till Black Cobra och två av männen sa att de var medlemmar, säger Henrik Malmquist, chef för länskriminalen i Skåne.

I och med gängets utbredning till Sverige oroar sig polisen för att gangsterkriget sprider sig hit.

– Risken är givetvis att samma sak utspelar sig här. Det måste man ta i beräkning, säger en källa vid länskriminalen i Skåne till Sydsvenskan.

Länskriminalen i Skåne beskriver i en rapport medlemmarna i Black Cobra som ”kända för sin våldsutövning och för sin konfliktbenägenhet med redan etablerade mc-gäng”.

”Risk för konkurrens”

– Black Cobra ägnar sig mycket åt utpressning och narkotikabrott. Risken är att det uppstår konkurrens mellan dem och andra gäng, säger kommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalen.

I tisdags häktades en annan 22-årig medlem av Black Cobra i Malmö. Han misstänks för att tillsammans med två kumpaner ha försökt pressa en företagare på 200 000 kronor. För att förstärka hotet visade de upp en tröja med Black Cobras symbol.

– Det är klassisk brottslighet för den här typen av grupperingar, säger Henrik Malmquist.

Häktad för bombdåd

22-åringen har tidigare begått brott tillsammans med en 25-årig Malmöbo. Denne sitter nu häktad, misstänkt för bombattentatet mot chefsåklagare Barbro Jönsson.

Hennes radhusdörr i Trollhättan sprängdes i november 2007, då hon drev en utredning mot det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack.

– De umgås givetvis med andra kriminella så det är inte konstigt om de begår brott tillsammans. Men den utredningen vill jag inte kommentera, säger Malmquist.

30-tal identifierade

Black Cobra etablerade sig

i Danmark omkring år 2000 och har kommit att bli ett av de största gängen i grannlandet med sina drygt 600 personer.

Nu har den skånska polisen identifierat ett 30-tal gängmedlemmar på den svenska sidan av sundet.

– Det är först de senaste två månaderna som vi sett dem i kriminella aktiviteter, säger Henrik Malmquist, chef för länskriminalpolisen i Skåne.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter