Lika mycket fest som manifestation

avAndreas Victorzon, Tobias Österberg

Transor, dragshowartiseter, läderbögar och andra hbt-personer dansar fram i tåget.

En gaygospelkör sjunger.

Folkmassorna längs Hornsgatan jublar, applåderar och klappar takten.

– Rätt många som står längs gatan hoppar in i paraden för att känna på hur det är, säger Aftonbladets Tobbe Ek är på plats på Hornsgatan i centrala Stockholm där pridetåget just nu går förbi.

– Stämningen är på absolut högsta nivå. Gatorna är smockfulla och jag skulle uppskatta att det är lika mycket folk i paraden som tidigare år, det vill säga tiotusentals personer.

Mark, Jonas och Mona

Mark Levengood och Jonas Gardell kom gående hand i hand.

Mona Sahlin (s) kom gjorde sällskap med vänsterpartiledaren Lars Ohly. Båda med ett stort leende på läpparna.

Vad är det bästa med Pride?

– Paraden! Det här är det roligaste. Men stör mig inte nu så att jag får njuta, säger Mona Sahlin.

”Viktigt att ställa upp”

Men allt är inte bara glitter och vackra kläder i Prideparaden – för många är paraden också ett starkt ställningstagande.

– Det ska bli fantastisk att få vara med, jag tycker att det är viktigt i dagens samhälle att idrottsföreningarna också ställer upp, säger Victoria Svensson, landslagsspelare och kapten i Djurgårdens damlag i fotboll, som i år var representerade i tåget.

Arabiskt initiativ

I år deltar flera nya grupper som vill utmana samhällets konventioner och på en gräsplätt står fem unga killar utklädda i brudklänningar med pärlor. De kommer från Arabiskt initiativ som är ett samarbetsprojekt mellan flera arabiska organisationer för homo-, bi- och transsexuella.

– Vi är här för att det behövs mer mångfald i paraden. Många homosexuella lever ett dubbelliv och i dag är det flera av oss som har kommit utan familjens vetskap, säger Milischia Rezai, ordförande i MENA-gruppen, som samlar personer med ett intresse för Mellanöstern och Nordafrika.

Så var Prideparaden

Titta på Andreas Bardells bilder från paraden i Stockholm.