Fri försäljning av hasch i Danmark

Majoriteten av politikerna i Köpenhamn vill legalisera cannabis.

Det förväntas ge den danska staten en vinst på en halv miljard kronor.

Men svenska polisen är mycket oroad över förslaget.

Ett konkret förslag som legaliserar mariuana och hasch i speciella butiker och caféer är nu klart i Danmark. Och en politisk majoritet i Köpenhamn, bestående av Socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti och partiet Enhedslisten är positiva till förslaget, rapporterar danska Politiken.

Svensk polis kritisk

Målet med förslaget är att minska den illegala handeln. Men den svenska polisen är mycket kritiska till metoden och anser att Danmark ligger långt i från Sverige i denna fråga.

– Det får stor effekt för Sverige och är tragiskt för vår narkotikapolitik. Bättre tillgång till narkotika leder till fler användare. Fler svenska turister kommer åka över till Köpenhamn för att handla hasch, säger narkotikasamordnaren Sven Delin på Skånepolisen.

Liknande Systembolaget

Försäljningen ska ske antingen på caféer eller i mer neutrala butiker, likande det svenska Systembolaget. I båda modellerna ska personalen ha kompetens att ge råd om hasch.

Danska tjänstemän har räknat ut att ett fyrtiotal caféer och butiker borde ha en total omsättning på 700 miljoner kronor och ge vinster på upp till en halv miljard kronor.

Danmark följer med förslaget Nederländernas exempel där hasch redan är legalt. Men samtidigt rapporterar danska DR att Nederländerna arbetar på en lagändring, som innebär att hasch endast ska vara lagligt för de boende i landet.

Borgliga partier är emot

Förslaget möter dock stort motstånd från de borgliga partierna och på riksplanet. Före jul förväntas kommunalstyrelsen i Köpenhamn skicka ett slutgiltigt förslag till justitieministeriet, som ansvarar lagstiftningsfrågor.

Publisert: