”Bildt vågar inte åka hit”

Av: Andreas Victorzon

Publicerad:
Uppdaterad:

Utrikesministern ställer in Israelresa

Utrikesminister Carl Bildt ställer in sin resa till Israel.

Enligt israelisk media är han rädd för ett kyligt mottagande efter den diplomatiska krisen.

– Visst sjutton ingår det i bedömningen, säger diplomatiexperten Christer Jönsson.

Enligt israeliska utrikesdepartementet skulle Carl Bildt ha besökt israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman på fredag.

– Vi hade bestämt ett klockslag för mötet. De skulle träffas på utrikesdepartementet i Jerusalem, säger Yigal Palmor, israeliska UD:s talesperson.

”Dålig tajming”

Men i fredags – efter att EU:s utrikesministrar haft möte på Skeppsholmen i Stockholm – ringde en tjänsteman från svenska UD Israels ambassadör Benny Dagan i Stockholm och ställde in resan, enligt Palmor.

– Vi kan bara gissa varför, men vi vet inte. De sa att det var dålig tajming, eftersom de amerikanska förhandlingarna med Israel fortfarande pågår.

En israelisk regeringskälla uppger för tidningen Haaretz att det verkliga skälet är oro för ett kyligt mottagande i Jerusalem.

Enligt Ynetnews och Israel-NN.com är skälet att Bildt fått vetskap om att premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att vägra träffa honom. Något som Carl Bildts pressekreterare Irena Busic dementerar.

– Vi har aldrig haft någon resa bokad, vi väntar på ett bra tillfälle i fredsprocessen då EU kan tillföra något.

Diplomatisk kris

Ändå bestämde Bildt och hans kollegor under sitt informella möte på Skeppsholmen att Spaniens utrikesminister Miguel Moratinos – som nyligen fördömde tidningen El Mundo efter en tidningsintervju med kände förintelseförnekaren David Irving – skulle framföra EU:s budskap till Israel när han på onsdag åker till Mellanöstern.

Enligt Christer Jönsson, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet och expert på diplomati, har den diplomatiska krisen med all sannolikhet spelat in i beslutet att skjuta upp resan.

Vill ligga lågt

– Visst sjutton ingår det i deras bedömning. Det vore konstigt annars.

– Förutom den ansträngda relationen efter artikeln i Aftonbladet är Sverige också ordförandeland i EU. När man gör uttalanden uppfattas man inte bara som talesman för Sverige, utan även för EU. Därför vill man ligga lågt.

Publicerad: